Tri pripadanika marokanske uleme iz Pokreta za jedinstvo i reforme (MUR), ideološkog ogranka Stranke pravde i razvoja (PJD) suspendovani su sa svojih dužnosti zbog kampanje u korist PJD-a pred izbore koji se u toj zemlji održavaju naredne sedmice.

Ministarstvo vjerskih poslova suspendiralo ih je zbog iskorištavanja njihovih funkcija i pozivanja vjernika da glasaju za „islamističke“ kandidate Stranke pravde i razvoja (PJD).

Ministarstvo je primilo „vrlo detaljan izvještaj koji objašnjava političke postupke imama i dvojice mujezina koji su koristili džamije u regiji Kenitra kako bi otvoreno vodili kampanju za barem jednog kandidata PJD -a. Ovi činovi krše nedavnu uputu Ministarstva koje je pozvalo sve svoje dužnosnike u svim džamijama u Kraljevini da se opredijele za neutralnost uoči izbora i da ne vode kampanju u korist ovog ili onog kandidata”.

Džamije ne pripadaju nijednoj stranci ili političkoj struji i trebale bi ostati mjesto prakticiranja vjerskih obreda, daleko od politike i sukoba koji je prate, stoji na kraju saopćenja.