U noći sa srijede na četvrtak policijske snage Kantona Sarajevo morale su intervenirati kako bi prestali neredi u Migrantskom centru Blažuj kod Sarajeva. Dva policijska službenika zatražila su medicinsku pomoć, a tokom nereda povrijeđeno je nekoliko migranata i oštećeno više policijskih automobila.

Kako obavještavaju iz MUP-a Kantona Sarajevo, oko 20h dobili su poziv od jednog službenika Migrantskog centra “Blažuj” koji im je rekao da je došlo do okupljanja više osoba iz ovog centra i do njihove međusobne tuče.

“Na mjesto događaja upućeno je više policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane korisnika imigracionog centra. Tom su prilikom lakše povrijeđena dva policijska službenika i jedan službenik imigracionog centra. Također, oštećeno je više motornih vozila vlasništvo Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a, kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i uredska oprema u pomenutom centru”, naveli su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon uviđaja policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavili su rad na utvrđivanju svih okolnosti u cilju rasvjetljavanja i dokumentiranja krivičnih djela nasilnog ponašanja, nanošenja lahkih tjelesnih ozljeda, sprečavanju službenih osoba u vršenju službenih radnji, napada na službenu osobu prilikom vršenja poslova sigurnosti, krađe i oštećenja tuđe imovine itd.

Prema neslužbenim informacijama, do žestokog sukoba došlo jer je jedan od migranata uvredljivo govorio o poslaniku Muhammedu. Neki među migrantima tvrde da je to zapravo bio sukob između sunija i šiija, te da su migranti generalno nezadovoljni svojim statusom i lošim uslovima u Bosni i Hercegovini, pogotovo zbog izrazito niskih zimskih temperatura, pa tenzije svakodnevno rastu. Također, srditi su jer im nije dopušten prelazak hrvatske granice kako bi išli u druge zemlje Evropske unije.

Prema nekim procjenama, u Bosni i Hercegovini trenutno se nalazi između sedam i devet hiljada migranata, oko pet hiljada njih boravi u prihvatnim centrima Unsko-sanskog kantona i u centrima oko Sarajeva, a ostali prezimljavaju u šumama i napuštenim kućama u blizini granice s Hrvatskom. Prihvatni centar Blažuj najveći je u Bosni i Hercegovini i u njemu je smješteno više od tri hiljade migranata.