Kršćani, njih 1070 koji žive u Pojasu Gaze među dva miliona muslimana, dočekali su ovaj Božić ne znajući koliko će ga još puta moći slaviti u toj palestinskoj obalnoj enklavi. Četiri rata s Izraelom u nešto više od desetljeća, posljednji u maju prošle godine kao i dugotrajna blokada učinili su ovaj pojas praktički nenastanjivim.

U isto vrijeme on simbolizira opasnost od izumiranja kršćanstva na Bliskom istoku, koji je bio kolijevka vjere koja je krasila četvrtinu stanovništva pod Osmanskim Carstvom.

"Na ovom mjestu duh Božića živi se kao paradoks nakon užasne godine rata i bijede", kaže Gabriel Romanelli, 52-godišnji argentinski svećenik koji je polovicu života proveo na Bliskom istoku i sada služi kao župnik, svećenik hrama Svete obitelji u glavnom gradu Gaze. On tamo drži službu sa 14 redovnika za 130 katolika.

Kršćanska zajednica sve je manja.“Godine 2005., kada sam prvi put došao, u Gazi je bilo oko 3000 kršćana. Danas jedva da prelaze hiljadu; u velikoj većini su vjernici grčkog pravoslavnog obreda, koji prevladavaju u Palestini”, jada se. "Od tada su sukobi i prisilna izolacija širili bijedu."

Polovica kršćana u Gazi zatražila je dopuštenje od izraelskih vlasti da putuju na Zapadnu obalu i prisustvuju božićnim vjerskim proslavama u Betlehemu koji su počeli u petak za katolike, a 7. januara za pravoslavce. "Nadamo se da će ove godine 500 vjernika moći otići u Baziliku rođenja iz Pojasa, nakon što su prošle godine zatvorene granice zbog pandemije i ograničenja, kada je dopuštenje dobilo samo oko 200 ljudi" , objašnjava svećenik. "Uostalom, oni traže da putuju unutar svoje zemlje."

Muškarci u dobi između 16 i 35 godina obično imaju više poteškoća, a ponekad se dozvole daju samo dijelu porodice, što učinkovito sprječava putovanja. "Izrael, koji u pravilu ograničava odlazak stanovnika Gaze, strahuje da se mnogi kršćani više ne žele vratiti sa Zapadne obale i da žele tamo ostati", kaže argentinski svećenik. "Pored posljedica ratova i blokade, srodstvo među rijetkim kršćanskim porodicama u Gazi tjera mnoge da traže partnera za brak u drugim područjima Palestine", zaključuje.