Britanski sigurnosni izvori tvrde da postoje dokazi kako su ruski špijuni ukrali podatke o vakcini AstraZeneca kako bi dizajnirali vlastitu vakcinu Sputnik V. Britanski ministar odbrane Damian Hinds nije potvrdio ovu tvrdnju, ali je priznao da kibernetički napadi postaju sve sofisticiraniji.

“Živimo u svijetu, bojim se, gdje postoji državna aktivnost koja nastoji sudjelovati u industrijskoj špijunaži i ekonomskoj špijunaži, događaju se cyber napadi itd. Neću komentirati konkretan slučaj koji spominjete jer ne bi bilo tačno to detaljno učiniti, ali bilo bi pošteno reći, tačno reći, da se suočavamo s prijetnjama ove vrste koje su različite, one su više sofisticirane, opsežnije su nego ikad”, izjavio je ministar britanskim medijima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je da je primio dvije doze vakcine Sputnik V. Ruska vlada pokušala je ubrzati vakcinisanje cijele populacije, ali je naišla na otpor sektora civilnog društva koji ne vjeruju u tu vakcinu. Ruski Sputnik V isporučuje se u oko 70 zemalja, iako niti Evropska agencija za lijekove i ista američka institucija nisu odobrile njegovu upotrebu.

U septembru su rezultati dva prva klinička ispitivanja provedena u Moskvi i objavljena u britanskom časopisu "The Lancet" pokazali da je ruska vakcina protiv Covid-19, koja koristi tehnologiju sličnu oksfordskoj, sigurna i učinkovita. Ruski naučnici koji su proveli studiju potvrdili su da serum stimulira imunološki odgovor kod svih učesnika ispitivanja i da ne uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Proizvodnja antitijela sugerira da je vakcina optimalna za zaštitu od infekcije uzrokovane koronavirusom.

Sa druge strane, nezavisni zapadni naučnici su rekli da su rezultati ispitivanja "donekle ohrabrujući", ali su upozorili da je opseg ispitivanja previše ograničen da bi se preporučilo masovno vakcinisanje Sputnikom V. Samo 76 ljudi učestvovalo je u istraživanju, a ispitivanja su provedena u dvije moskovske bolnice, bolnici Burdenko i bolnici Sechenov. Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je prošle sedmice da je zdravstvena agencija "blizu" rješavanja problema Sputnika V, ne navodeći tačan datum za to.