Mediji u Španiji objavili su malo više detalja o policijskoj operaciji koja je ove srijede dovela do hapšenja čelnika Islamske zajednice u Španiji, liječnika sirijskog porijekla Aymana Adlbija (75 godina), trenutnog predsjednika Islamske komisije Španije.

On je na čelu CIE, tijela kojim muslimanska zajednica komunicira sa španskim vlastima. Uz Adlbija, koji je također predsjednik Unije islamskih zajednica Španije, (UCIDE), prošle srijede uhapšen je blagajnik te federacije koji je od četvrtka u zatvoru po nalogu Nacionalnog suda, navodi se u priopćenju policije.

Treća uhapšena osoba, povezana s islamskim institucijama, stanovnik Tenerifa, puštena je, poput Adlbija, na slobodu "iz humanitarnih razloga".

"Oboje su stariji ljudi, lošeg zdravlja te snažnih ličnih i institucionalnih korijena u Španiji pa se ne bojimo njihovog bijega", kažu medijski izvori istrage.

Svi su optuženi za slanje novca "u obliku donacija" nevladinoj organizaciji koja nije španska a nije ni osnovana u Španiji i ima sjedište u Siriji. Ova organizacija, pod "izgovorom" da koristi sredstva za pomoć djeci bez roditelja, trebala bi proslijediti "hiljade eura" pripadnicima milicija Al Kaide koji preživljavaju na tom dijelu Sirije. Isto tako, novac je bio namijenjen za obuku novih pripadnika.

Indikacije koje su iznijeli agenti policije bile su dovoljne sudu da naredi ulazak i pretres domova trojice pritvorenika i njihovih kancelarija. Istražitelji kažu da postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da su uhapšeni znali konačno i nedopušteno odredište novca koji su poslali u Siriju.

Nakon hapšenja u svom domu u Madridu u zoru prošle srijede, Adlbi je odveden u policijsku stanicu, gdje je odbio dati iskaz. Kasnije je na web stranici CIE objavio izjavu u kojoj izražava nelagodu zbog toga što je "uhačpšen umjesto da se sa njim obavi razgovor u policijskoj stanici ili u sjedištu zajednice", te uvjerava da je optužba za "finansiranje terorizma“  koju mu je pripisala policija „neutemeljena“.

Takođe je izrazio svoju "vjeru u pravdu".

Trenutna policijska istraga nastavlja se na onu iz 2019. godine, također o finansiranju terorizma, a također je povezana s porodicom sirijskih državljana koji žive u Madridu, a koja je, navodno, stalno slala novčane iznose milicijama Al Kaide.

Tokom dvogodišnje istrage španskih i međunarodnih organizacija poput Europola, agenti su otkrili da je dio novca nekih islamskih udruženja, koje djeluju pod pokroviteljstvom CIE, poslan nevladinoj organizaciji osnovanoj u Siriji.

UCIDE je federacija islamskih zajednica u Španiji koja djeluje u okviru CIE-a, a kojom godinama predsjedava Ayman Adlbi. Isti izvori iz istrage ukazuju da je praksa i slanje iznosa neimenovanoj nevladinoj organizaciji prethodila dolasku Adlbija na mjesto predsjednika, odnosno, novac je išao ka Siriji i u vrijeme dok je organizacijom predsjedavao rahmetli Riay Tatary.

Adlibijev prethodnik, također sirijski liječnik, umro je prošlog maja od Covida. Smrt Tatarija, karizmatične ličnosti s velikim društvenim i političkim statusom u Španiji ubrzala je dolazak Adlbija na mjesto predsjednika CIE prošlog jula.