Jedan je od najdugovječnijih monarha na svijetu, koji vlada već  54 godine, jedan od najbogatijih jer se njegovo bogatstvo procjenjuje se na oko 17 milijardi eura i jedan od najmoćnijih. Jedan je od posljednjih apsolutnih suverena jugoistočne Azije, a njegova je država treći najveći izvoznik nafte u regiji. Hassanal Bolkiah, brunejski sultan, napunio je 75 godina.

Da se cijeli svijet ne bori protiv pandemije koronavirusa, ovaj bio se rođendan slavio u velikom stilu. Kao i gotovo svi pripadnici azijskih kraljevskih porodica, sultan voli razmetanje i uživa biti glavni junak masovnih događaja u kojima se štuje njegova osoba. Dovoljno je sjetiti se proslave iz 2017. godine u povodu njegove 50. godišnjice na prijestolju.

Ipak, Hassanal Bolkiah nije ostao bez parade sa svojom suprugom Pengiranom Anak Salehom u zlatnoj kočiji koju su vukli deseci njegovih podanika prije nego što je nastavljena ceremonija pod kupolom njegove ogromne palače, najveće na svijetu s više od 1800 soba, sa stropovima i zidovima obloženim zlatnim pločama. Procjenjuje se da je palača čija je gradnja započela 1984. godine koštala više od milijardu dolara.

Rođendan suverena male muslimanske države proslavljen je „skromno“, u palači Istana Nurul Iman održan je prijem za 3.000 ljudi a svi su oni prije toga vakcinisani.

Iako je sultan često u Evropi, gdje je blizak prijatelj sa članovima engleske i španske kraljevske porodice, ipak je meta osuda na Starom kontinentu nakon odobrenja zakona koji se odnose na LGTBI populaciju te zemlje. Na Brunejima je 2019. godine na snagu stupio Krivični zakon koji kažnjava, na primjer, osobu na deset godina zatvora zbog preljube ili homoseksualnih odnosa. Oni koji se odluče na pljačku riskiraju amputaciju udova.

Bruneji su bili britanski protektorat do 1984. godine, kada je postigao punu nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Odmah je postao dijelom Commonwealtha. Hassanal Bolkiah, koji je na prijestolje došao u oktobru 1967. godine, nakon abdikacije njegovog oca i od tog je trenutka postao apsolutni monarh. Njegova je biografija puna ekstravagancija, poput flote od 5000 sportskih automobila koje održava, zajedno s velikim brojem privatnih aviona i helikoptera.

Sultan je imao tri žene, iako je danas još uvijek oženjen samo suprugom kraljicom Pengiranom Anak Salehom. Druge dvije žene bile su stjuardesa u nacionalnom avio-prevozniku i mlada lokalna televizijska novinarka.

Ukupno je Hasssanal Bolkiah imao 12 djece, jedno od njih umrlo je 2020. godine. Tada je u 38. godini života princ Azim izgubio borbu sa rakom. Bio je četvrti u redu za prijestolje Sultanata jugoistočne Azije i prijatelj sa zvijezdama poput Pamele Anderson ili Mariah Carey. Međunarodna štampa godinama je nagađala da je Azim bio homoseksualac.