Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić podnio je pritužbu Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) te krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv predsjednika Udruženja novinara bh. entiteta Republika srpska Danijela Simića.

Suljagić je prije nekoliko dana reagirao na Simićeve izjavu da se svake godine u julu organizira "potočarski igrokaz" misleći na obilježavanje Genocida u Srebrenici.

“Sad ćemo testirati dvije institucije. RAK, kojem ću poslati pritužbu i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kojem ću poslati krivičnu. Nimalo ne sumnjam u to da vladavina prava u ovoj zemlji prestaje tamo gdje počinju muslimani, ali tek da se uvjerimo da je to uistinu tako”, naveo je tom prilikom Suljagić.

Danas se ponovo oglasio direktor Memorijalnog centra Potočari te podijelio fotografije adresirane na RAK i Tužilaštvo poručujući "Dobar dan samo Danijelu Simiću".

Podsjetimo, bivši visoki predstavnik u Bosne i Hercegovine Valentin Inzko nametnuo je u julu 2021. godine izmjene krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, kako su u julu ove godine saopćili iz ove pravosudne institucije, “od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, zaprimilo prijave i podneske i formiralo oko 40 predmeta koji se odnose na navedena krivična djela”.

Međutim, do danas nije podignuta niti jedna optužnica zbog negiranja genocida.

(Izvor: Faktor)