Tužilaštvo BiH optužene tereti da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić sa Ilidže Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih je preminuo.

Na teret su im stavljena krivična djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Prema optužnici, oni su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Nakon okončanja dokaznog postupka, tokom iznošenja završnih riječi, tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara ustvrdili su da su dokazali navode iz optužnice, te od Suda zatražili da optužene proglasi krivim.

S druge strane, odbrane optuženih su zatražile oslobađajuće presude, kazavši da Tužilaštvo nije dokazalo optužbe "ni na nivou indicije".

Nakon izricanja presude Muriz Memić je ispred Suda poručio da će "dokazati ko je ubio Dženana".

Arijana Memić poručila je da će "biti pravde za Dženana, Bogom vam se kunem".

Izvor: Faktor