Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH kojim se traži određivanje pritvora Atifu Dudakoviću, generalu Armije RBiH, zbog govora koji je održao na obilježavanju Dana Armije RBiH u kojem se, navodno, posredno obratio pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH.

Kako je naglasila odbrana generala Atifa Dudakovića, govor je bio upućen domovini bez konkretiziranja osobe ili grupe ljudi, te je podvukla da je nekadašnji general Petog korupsa govorio o historiji BiH bez uzimanja u obzir postupka koji se vodi protiv njega.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH, odnosno tužiteljice Vedrana Mijović i Marijana Čobović, navele su da je njegovim obraćanjem prekršena mjera zabrane komuniciranja s medijima jer je "znao da će govor biti medijski ispraćen".

One su navele i da je Atif Dudaković imenom i prezimenom naveo svjedoka, Fikreta Abdića, i govorio o njegovim aktivnostima.

Sud BiH današnjom odlukom utvrdio je da je Tužilaštvo BiH još jednom palo na ispitu iz dostojanstva i da pojedine strukture koje djeluju u okviru ove institucije sve čine kako bi najbolje sinove ove domovine dovele u poziciju da se pravdaju što su je branili.