Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici provela je proceduru izbora predsjednika CIK-a BiH, a izbor je vršen iz reda bošnjačkog naroda. Nakon sprovedene procedure, CIK BiH je u skladu s Poslovnikom o radu donio odluku da će dužnost predsjednika CIK-a BiH od 1. aprila 2022. godine do 31. decembra 2023. obavljati dr. Suad Arnautović, javlja Anadolu Agency (AA).

Sjednici su prisustvovali svi članovi CIK-a BiH.

U skladu s članom 2.6 Izbornog zakona BiH "Predsjednik CIK-a BiH bira se iz reda članova CIK-a BiH. Po jedan član CIK-a BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavljat će funkciju predsjednika CIK-a BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina u trajanju od 21 mjesec."

Aktuelni predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar se zahvalio svim kolegama i kolegicama na doprinosu da mandat predsjednika uspješno privede kraju u izuzetno izazovnom vremenu od 1. jula 2020. godine do sada.

Arnautović se zahvalio na ukazanom povjerenju i ukratko iznio programski okvir svog budućeg predsjedavanja CIK-om. Na prvom mjestu je organizacija i provedba Općih izbora 2022. godine i poštivanje svih rokova utvrđenih Izbornim zakonom BiH.

Arnautović preuzima dužnost predsjednika CIK-a BiH u petak, 1. aprila 2022. godine.