Napolitanci nikada neće zaboraviti godine između 1984. i 1991. kada su osvojili dva Scudetta, Kup Italije, Kup UEFA i Superkup Italije, što je bila daleko najbolja faza u klupskoj historiji. Corrado Ferlaino, koji je bio predsjednik kluba između 1969. i 2000. godine, kladio se na Diega Armanda Maradonu. I dobijao je sve dok je Argentinac vlodio napuljski tim. Nakon toga su uslijedile godine otrježnjenja.

Napoli je ispao u Serie B a to nije bila najgora stvar koja se desila klubu. Godine 2004. ugašen je zbog dugova. Bio je to debakl za grad čija se privrženost timu teško može mjeriti.

Ali Aurelio de Laurentiis, trenutni predsjednik kluba, odlučio je prinmijeniti stvari. I zabava se konačno vratila u taj grad. Napolitanci su vodeći na tabeli talijanske lige, sa dvoznamenkastom prednošću u odnosu na Inter i plasirali su se u četvrtfinale Lige prvaka. Trener Luciano Spalleti izgradio je tim u koji se grad ponovo zaljubio.

Grad koji voli svoje fudbalere najviše na svijetu.

Kada je Maradona stigao na predstavljanje u Napulj, sa njim je u automobilu bio i njegov otac. Kako su glavne ulice bile zakrčene, autio je krenuo kroz periferiju, Maradona i otac gledali su u brda smeća na ulicama. "Kamo su doveli mog sina?", upitao je otac. "U pravu ste, ali ako ostane godinu dana, neće više htjeti ići odavde", odgovorio mu je vozač. Bio je u pravu.

Ljubav prema klubu dio je svakodnevice grada koji više nego ikada sanja o osvajanju trećeg Scudetta ove sezone. Pobjeda Argentine na Svjetskom prvenstvu u Kataru slavila se u gradu kao da je Napoli osvojio naslov. Uživaju i jer njihov klub igra sjajan fudbal u ligi koja doživljava apsolutnu dekadenciju. I ne samo da pobjeđuju uvjerljivo svoje protivnike, u timu imaju nekoliko zaista sjajnih igrača.

Pobjedom u dva meča protiv Eintracht Frankfurta stigli su u četvrtfinale Lige prvaka. U gradu nisu zadovoljni samo plasmanom među osam najboljih, hoće ove sezone sve, titulu prvaka Evrope uz titulu talijanskih prvaka. Fešta se već priprema u gradu, može se samo zamisliti kako će se slaviti 33 godine nakon osvajanja posljednjeg Scudetta. Možda bude onako kako je bilo 1987. godine, kada su došli zezati čak i pokojnike na groblju pa su im ispisali grafit: „Ne znate šta ste propustili.“ Biće to zabava koju niko neće htjeti propustiti.