Alfred Hitchcock zauzima istaknuto mjesto u historiji kinematografije zbog neosporne vrijednosti filmova kao što su "Psiho", "Prozor u dvorište" i "Vertigo", između ostalih. No, golemi talenat reditelja skrivao je ​​zlokobnu osobnost čovjeka koji je imao naviku maltretirati glumice koje su radile na njegovim filmovima.

Dakota Johnson, poznata po ulozi u "Pedeset nijansi sive", jednom je prepričala detalje uznemiravanja koje je pretrpjela njezina baka, glumica Tippi Hedren tokom snimanja filma "Ptice".

“Hitchcock joj je uništio karijeru jer nije htjela spavati s njim, nikada nije za to odgovarao”, kazala je.

Maltretiranje kojem je Hitchcock podvrgao Tippi Hedren bilo je dugotrajno I perverzno. Govorio joj je opscene stvari, naredio da ju se prati kada bi odlazila iz studija za snimanje, namjerno ju je ozljeđivao, natjerao stotine ptica da ju napadnu poput scene iz filma što je nesretnu ženu dovelo do nervnog sloma.

Sama Tippi Hedren ispriača je neke detalje. „Počeo mi je govoriti kako se trebam odijevati u slobodno vrijeme, šta trebam jesti i koje prijatelje trebam sresti. Pobjesnio bi kada od njega ne bih tražila dopuštenje da posjetim prijatelja noću ili vikendom”.

No, glumica iz "Ptica" nije bila jedina Hitchcockova žrtva, sličlne je probleme imala i Madeleine Carroll tokom snimanja filma "39 koraka". Satima joj je držao lisice na rukama tvrdeći da je izgubio ključ. "Hitchcock se s njom ponašao kao zvijer", opisao je glumac John Gielgud, koji je igrao sa Madeleine Caroll u "Tajnom agentu".

Još jedna žrtva filmaša bila je Joan Fontaine, protagonistica "Rebecce", kojoj su čak bile potrebne godine terapije nakon snimanja, njuu je Hitchcock šamarao pod izgovorom da želi da njezin plač bude vjerodostojan tokom snimanja.

Također se sukobio s Audrey Hepburn, koju je pokušao angažirati za snimanje na kojem je htio zadovoljiti jednu od svojih fantazija: da je siluje tokom scene. No Hepburn je odbacila tu ulogu takozvanog gospodara neizvjesnosti koji je pokazao da je često bio i sadista.