Posjeta belgijskog kralja Philippea Demokratskoj Republici Kongo (DRC) podsjetila je na najmračnije razdoblje u odnosima ove dvije zemlje. U toj priči uglavnom se pojavljuje ime Leopolda II i broj mrtvih od 15 miliona (broj o kojima historičari još raspravljaju). Bila je to cijena koju je Kongo platio u prvoj polovini 20. stoljeća kada je postao bogat izvoznik gume ali i ogromni logor za prislne radnike.

Tokom svog boravka u Kongu prošle sedmice, sadašnji belgijski kralj nije previše potezao to pitanje i još jednom je kazao kako mu je žao zbog zlostavljanja koje je počinila njegova nacija tokom kolonijalne vladavine. Ali se nije ispričao niti spomenuo odštetu.

“Danas želimo napisati novo poglavlje u našim odnosima i gledati u budućnost, ohrabreni silnom mladošću naroda Konga koji samo traži da razviju svoje talente. Napišimo ovo novo poglavlje zajedno“, kazao je monarh.

Jedan od najvećih užasa koje je belgijski kralj Leopold II priredio tokom svoje vladavine bili su i ljudski zoološki vrtovi, što nije bio fenomen isključivo vezan za Belgiju ili Stari kontinent. Bila je to prilika da se javnosti predstavi uzorak koloniziranih naroda iz prve ruke, a čak je njihovo okruženje rekreirano. Oznake izložbi osiguravale su da posjetitelj nema dvojbe u ono što gleda. "Etnološke izložbe" i "Gradovi crnaca" mogli su se pogledati u velikim evropskim prijestolnicama.

Tako je, kao primjer, jedanaest stanovnika Ognjene zemlje izloženo u Evropi 1881. godine. Njemački mornar Johann Wilhelm Wahlen oteo ih je na obali Magellanovog tjesnaca. Izložba je započela u Parizu, zatim u Berlinu, gdje su nesretni ljudi bili zatočeni zajedno sa nojevima. Obilazak je nastavljen kroz Leipzig, München, Stuttgart, Nürnberg...

"Divljaci" su teško oboljevali, do te mjere da su prezentacije otkazivana a na kraju ih je samo četvero preživjelo.

Još jedna takva izložba bila je postavljena u oktobru 1889., u povodu izložbe u Parizu. Izloženo je još jedanaest domorodaca, ovoga puta iz zaljeva San Felipe. Dvoje ih je umrlo. Kavezi su postali njihovi zatvori, a sirovo konjsko meso njihova hrana.

Nedostatak higijene bio je plus da dobiju onaj "divlji" izgled. Užasni uslovi natjerali su nekoliko udruga da zatraže otkazivanje izložbe i pritisak se na kraju isplatio: turneja po Engleskoj je otkazana, ali ne i ona u Belgiji na koju je stiglo samo njih sedam.

Izložba je bila postavljena u briselskom Musée du Nord, gdje su se već održavale predstave s patuljcima.