Nakon što je objavljena informacija da je univerzitetski profesor i samoimenovani akademik Suad Kurtćehajić napustio Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine poslije nepunih 30 dana članstva u ovoj političkoj organizaciji, a zbog nepronalaska zajedničkog jezika u vezi s pozicioniranjem na izbornoj listi, na satiričnoj Facebook stranici “Raja sa biroa Official” pojavio se komentar da je ovim činom postao ozbiljan kandidat za “gnjidu godine”.

Suad Kurtćehajić razbjesnio je širu javnost, samim tim i online ratnike, jer je u svom saopćenju, u kojem je ne tako uvjerljivo pokušao objasniti razloge napuštanja SDP-a, uvrijedio inteligenciju svima koji su to njegovo otvoreno pismo pročitali.

Prema vlastitom priznanju Suada Kurtćehajića, Nerminu Nikšiću, Adnanu Šteti i Nerinu Dizdaru, koji su bili prisutni kada je potpisivao pristupnicu, kazao je da ga “jedino zanima državni parlament te da mu se na listi da pristojna šansa”. Navodno mu je i obećano da će biti među prva četiri kandidata na listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kako je rekao, poziciju državnog parlamentarca iskoristio bi “za dobro Bosne i Hercegovine jer je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka i relativno je dobro situiran za naše uslove”. Da je dobro situiran, to je tačno. On kao redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu ima osnovnu platu od 2.835 KM, ali mu sigurno ne bi bilo mrsko primati i novac namijenjen državnim parlamentarcima.

On je za sebe rekao i to da je “po habitusu socijaldemokrata“ (što je paradoks uzmemo li u obzir njegovu bivšu stranku – Stranku za BiH ali i najnoviju, SBB BiH), zbog čega duguje objašnjenje zašto je tako brzo odlučio izaći iz jedne stranke koja sebe zove socijaldemokratskom samo zato što mu nisu dali mjesto na izbornoj listi koje je priželjkivao.

Javnost je ocijenila da upravo to dovoljno govori o njegovom socijaldemokratskom opredjeljenju, namjerama i (ne)brizi za građane. Da istinski vjeruje u ovu vrstu ideologije, bez namjere da se lično okoristi od političkog angažmana, sigurno bi ostao i borio se za svoje mjesto unutar nove partije. Ovako je pokazao da je samo još jedan u nizu lovaca na parlamentarne klupe.

S druge strane, treba vjerovati i Suadu Kurtćehajiću da su se prema njemu SDP-ovci ponijeli kao “seoske varalice”. Kako je istakao, predsjednik ove partije Nermin Nikšić pogazio je datu riječ, tj. ističe da mu je tokom pregovora obećana tražena pozicija na kandidatskoj listi te da je na kraju “ispaljen”.

SDP-u, koji se predstavlja kao ozbiljni politički subjekt, vjerovatno je ušla voda u uši jer je evidentno da koalicija “Trojka”, čiji su dio, vrtoglavo gubi na značaju u našem političkom životu i da im prijeti krah u oktobru, pa su se ponadali da će im Suad Kurtćehajić donijeti kakve-takve glasove. No čini se da su njegovi apetiti bili dosta veći od onoga što mu je SDP mogao ponuditi u ovom trenutku.