Nakon što je desetljeće vodila vladu, “islamistička” Stranka pravde i razvoja (PJD) doživjela je snažan poraz na parlamentarnim izborima održanim u Maroku, čime je pobjedu odnijela liberalna centristička stranka Nacionalno pregrupiranje neovisnih (RNI).

Prema privremenim rezultatima koje je objavio ministar unutarnjih poslova Abdeluafi Laftit, PJD je osvojila samo 12 mjesta od 395 u Zastupničkom domu (donji dom).

Pobjednik izbora je RNI, koji je skočio s četvrtog na prvo mjesto sa 97 mandata, a slijede ga liberalna Stranka autentičnosti i modernosti (PAM), koja je osvojila 82 mandata, te nacionalistička i historijska stranka Istiqlal (PI), sa 78, dok je PJD-u ostalo 12, u poređenju sa 125 koliko je dobio 2016. godine.

Na izborima je učestvovalo 50,3% birača (8,7 milona) a njihovim je glasovima okončana dominacija koju je “islamistička” stranka držala od Arapskog proljeća 2011. godine. Neki od razloga poraza su sukob unutar te političke formacije, unutarnje podjele, kao i novi izborni sistem koji šteti glavnim strankama.

U Zapadnoj Sahari zabilježen je najveći izlaz, koji se kretao između 58 i 66%, dok je u najvećem gradu i ekonomskom središtu zemlje, Casablanci, najniži - 41%.

Pobjedničku stranku, koju čine uglednici, poslovni ljudi i visoki funkcioneri iz uprave, vodi sadašnji ministar poljoprivrede Aziz Ajanuch, drugi najbogatiji čovjek u zemlji nakon kralja, ali on sada mora praviti koalciju kako bi formirao vladu i imao 198 mjesta koja čine apsolutnu većinu.

Ajanuch će se danas popodne pojaviti na konferenciji za novinare kako bi komentirao svoju pobjedu, a u izbornoj noći, nekoliko sati prije objave rezultata, dao je samo kratku izjavu medijima kako bi čestitao na velikom odzivu, što je preveo kao “spremnost Marokanaca na promjene”.

“Narod želi alternativu”, rekao je Ajanuchi, koji bi mogao biti sljedeći predsjednik marokanske vlade, istaknuvši kako će se volja za političkim promjenama odrazila na rezultate izbora.

Sa svoje strane, čelnici PJD-a osudili su navodnu izbornu prevaru, navodeći da je došlo do masovne kupovine glasova na koje je, kako su rekli, već skrenuta pažnja sudovima i protestirali su što im nisu dostavljeni zapisnici o glasanju.

Neki od čelnika te stranke također su prenijeli novinarima da će, ako ne pobijede na izborima, PJD vjerojatno otići u opoziciju, a sve će se znati na stranačkom sastanku zakazanom za danas.

Debakl “islamističke” stranke je takav da čak ni odlazeći premijer Saadedin Otmani nije osvojio mjesto.

Zakonodavni, regionalni i lokalni izbori održani su istog izbornog dana, ali rezultati ovih posljednjih bit će objavljeni u sljedećih nekoliko sati. Najvjerojatnije će PJD izgubiti gradonačelnika gradova u kojima upravlja: Rabat, Salé, Tanger, Kenitra, Meknés, Marakeš i Agadir.

Izbori su održani nakon reforme izbornog zakona odobrene u martu prošle godine u kojoj je uklonjena barijera od 3% glasova za dobivanje mandata, kao i način njihove raspodjele, što je rezultiralo gubitkom mjesta za veće stranke.

Još jedno iznenađenje jeste rast Socijalističkog saveza narodnih snaga, koji sada ima 35 mjesta, petnaest više nego na prethodnim izborima, i bivše Komunističke partije napretka i socijalizma (PPS), koja je osvojila između šest i dvanaest mandata.

Na izborima je, prema riječima ministra unutarnjih poslova, učestvovalo i 5.020 promatrača, od kojih 129 stranaca, koji će svoje zaključke predstaviti danas i sutra.