Nekoliko stotina fanatičnih Jevreja u pratnji izraelske policije ušlo je u dvorište kompleksa Al-Akse u starom gradu okupiranog istočnog Al-Qudsa (Jerusalema), javlja Anadolu Agency (AA).

Na stotine fanatičnih Jevreja upalo je u dvorište kompleksa Al-Akse povodom jevrejskog praznika Sukota.

Praznik sjenica ili Sukot je starozavjetni jevrejski praznik, koji se obilježava u jesen, petnaestog dana mjeseca tišrija (septembar ili oktobar). Traje osam dana i jedan je od tri velika jevrejska hodočasnička praznika, uz Pesah i Šavuot.

U saopćenju Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa navedeno je da je grupa od oko 500 fanatičnih Jevreja upala u Al-Aksu kroz ulaz Al-Magaribe na jugozapadnom dijelu kompleksa.

Grupa Jevreja, koja je bila pod zaštitom izraelske policije, napustila je Al-Aksu nakon šetnje dvorištima kompleksa.

U saopćenju se dodaje da je tokom upada fanatičnih Jevreja petero Palestinaca, uključujući četiri žene, bilo zatočeno u kompleksu Al-Aksa. Očekuje se da će fanatični Jevreji nastaviti upade u kompleks Al-Akse i u popodnevnim satima.

Upadi fanatičnih Jevreja u kompleks Al-Akse često uzrokuju eskalaciju tenzija na tom području.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.