U organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica danas je u Kulturnom centru Srebrenica organizovana konferencija "Genocid i Srebrenica – saradnja za istinu“.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati rada Memorijalnog centra Srebrenica u proteklom periodu, kao i planovi za naredni period.

"Organizovali smo konferenciju u Srebrenici povodom dolaska naših partnera načelnika, gradonačelnika, vlada kantona, Federacije i drugih institucija Bosne i Hercegovine. Ovo je, jednom riječju, koalicija za istinu, pamćenje, memoralizaciju. Shvatili smo da je Memorijalni centar najviši prioritet u Bosni i Hercegovini. Odlučili smo da našim partnerima prenesemo šta smo to radili proteklu godinu dana. Mislim da će od danas pa nadalje Memorijalni centar biti integrativni faktor u Bosni i Hercegovini", rekao je predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Šefket Hafizović.

Dodao je da je u proteklom periodu urađeno mnogo posla.

"Urađeno je mnogo na rekonstrukciji i konzervaciji u tom građevinskom smislu. Pored toga, uradili smo preko stotinu memoranduma o saradnji što sa domaćim što sa međunarodnim institucijama i organizacijama, memorijalima i muzejima. Veliki doprinos u radu u proteklom periodu dala nam je Velika Britanija, Holandija i Turska koja je preko TIKA-e zaista mnogo uložila. U pripremi je Muzej Genocida", istakao je Hafizović.

Nakon prezentacije i konferencije predviđeno je je potpisivanje zajedničke izjave "Saradnja za istinu“ između Memorijalnog centra Srebrenica i predstavnika lokalnih samouprava, gradova, kantona i vlada koje su u proteklom periodu podržavali rad centra.