Vlasti nemaju objašnjenje za ono što se događa na farmi koja se nalazi na sjeveru Kine. Videosnimke snimljene prije petnaestak dana prikazuju stotine ovaca kako danju i noću hodaju jedna za drugom u krug. Na slikama takođe možete vidjeti da su neke ovce potpuno nepomične u središtu kruga koji čine njihovi suputnici.

Snimku je na društvenim mrežama objavio People`s Daily China, a tvrdi se da su ovce kružile više od deset dana. Osim toga, objašnjavaju da su životinje zdrave i da je razlog ovakvog ponašanja misterija.

Prema službenim kineskim medijima, vlasnik farme uvjerava da je ovakvo ponašanje počelo 4. novembra sa nekoliko ovaca, ali da se malo po malo pridružio ostatak stada. Takođe je istakao da je zanimljivo da od 34 obora koji postoje na farmi, ovakvo ponašanje utiče samo na ovce iz broja 13.

Iako se pouzdano ne zna šta je uzrokovalo ovce da hodaju u krug, neki nagađaju da boluju od listerioze, bolesti koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes. Ova bolest je češća kod preživača, kao što su ovce, koze i goveda. Listerioza kod životinja može uzrokovati encefalitis (upalu mozga), pobačaje ili trovanje krvi.

Simptomi encefalitisa uključuju depresiju, gubitak apetita, groznicu, nekoordiniranost, slinjenje, opušteno lice i vrtenje oko sebe. Bolest zahvaća jednu stranu mozga, pa se paraliza često vidi i na zahvaćenoj strani. Liječenje listerioze kod ovaca prilično je ograničeno jer antibiotici općenito nisu učinkoviti kada se pojave neurološki simptomi. Kineske vlasti nisu potvrdile je li na farmi izbila listerioza i ograničile su se na objašnjenje da su ovce zdrave.