U organizaciji Unije internacionalnih demokrata (UID) u Bosni i Hercegovini poruke su istaknute na led ekranima na zgradi sarajevske Skenderije, kod Bingo City Centra u Tuzli, na raskrsnici na ulazu u Srebrenik, te na magistralnom putu M18 u Živinicama.

„15. jul, pobjeda naroda protiv terorizma“, „Stop FETO u BiH“, „FETO teroristička organizacija Fetullaha Gulena“, „15. juli dan demokratije“, „Znate li opasnosti FETO-a?“ poruke su kojima je građanima Bosne i Hercegovine ukazano na opasnost FETO-a.

Predsjednica UID BiH Amina Šećerović Kasli kazala je da kao organizacija svake godine obilježavaju 15. juli.

„Ove godine objavili smo poruke na led ekranima u četiri grada. Na ovaj način sjećamo se svih šehida koji su životima odbranili svoju domovinu protiv terorističke organizacije FETO. Također, želimo skrenuti pažnju i na djelovanje FETO-a u Bosni i Hercegovini kako bi i građani Bosne i Hercegovine bili svjesni koliko je to opasna teroristička organizacija“, poručila je Šećerović-Kasli.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča do kojeg je došlo u noći 15. jula 2016. godine, na današnji dan prije šest godina.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije su izručenje turske vlasti zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da je riječ o globalnoj mreži, koja predstavlja opasnost svakoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča bijena je 251 osoba, a ranjene su 2.734 osobe.