NATO će pojačati prisustvo u okolini švedskih granica i na Baltičkom moru dok se obrađuje potencijalna molba za članstvom u Alijansi - izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za švedskog javnog emitera programa SVT.

Švedska i susjedna Finska ostale su izvan Alijanse, ali su ih ruska aneksija Krima u 2014. i njena invazija na Ukrajinu naveli da preispitaju svoje sigurnosne politike, dok je članstvo u NATO-u sve vjerovatnije.

Obje zemlje traže garancije vojne zaštite tokom procesa razmatranja molbi za članstvom koje bi moglo potrajati godinu dana dok ga odobre sve članice NATO-a.

- Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenja za sigurnosne potrebe koje će Švedska imati u prelaznom periodu - izjavio je Stoltenberg za SVT.

- Od potencijalnog trenutka kada Švedska podnese molbu i NATO objavi kako želi da se Švedska pridruži, postoji veoma snažna obaveza NATO-a da garantira švedsku sigurnost - kazao je Stoltenberg, i dodao da će to uključivati pojačano vojno prisustvo oko Švedske i u Baltičkom moru.

Moskva je upozorila Švedsku i Finsku na “ozbiljne posljedice” i da bi mogla razmjestiti nuklearno oružje i hipersonične projektile u svojoj evropskoj eksklavi Kalinjingrad ukoliko Švedska i Finska postanu članice NATO-a, prenosi Reuters.