Povodom obilježavanja 15. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, u Sarajevu je održan svečani prijem.

Elvira Dushi, predsjednica zajednice Albanaca u Bosni i Hercegovini, kazala je da su na prijem pozvali eminentne zvaničnike i predstavnike intelektualaca u BiH.

"Moja poruka i poruka svih članova naše zajednice je stremljenje normalizaciji odnosa između ove dvije države. Nažalost, strogi vizni režim, koji je nametnut posljednjih godina, bukvalno je izazvao prekid odnosa između ove dvije zemlje ali i porodičnih veza. S ovog obilježavanja pozivamo da se pokaže prijateljstvo bošnjačkog naroda i ostalih prijatelja i dobronamjernika zajednica Albanaca u BiH", kazala je Dushi. ​​​​​​​

Neriješeni odnosi sa Srbijom, problemi u integraciji sjevernog dijela Kosova, ekonomska kriza, odlazak mladih i medicinskog osoblja iz zemlje, među najvećim su problemima sa kojima se Kosovo suočava na 15. godišnjicu nezavisnosti.

Kosovo je 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije, u koordinaciji sa zapadnim strateškim partnerima, prije svega Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom i Italijom.

Prema podacima kosovskog Ministarstva vanjskih poslova, Kosovo je do danas priznalo 117 država svijeta. Međutim, još uvijek nema priznanja od pet članica Evropske unije: Španije, Grčke, Slovačke, Rumunije i Kipra, niti od stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Rusije i Kine, koje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (SB UN) imaju pravo veta.

Na Kosovu se nadaju da bi te zemlje mogle da promijene svoje stavove nakon postizanja konačnog sporazuma Kosova i Srbije prema planu Evropske unije, poznatog kao njemačko-francuski plan.