Nema ništa ljepše i manje beterno nego biti kantonalni ministar u Sarajevu, i to još iz kvote Naroda i Pravde. Dok vam prepošteni stranački šef lideriše procese i kao Mara se razumije u sve i svašta, od koluta naprijed do revizije tužbe za Agresiju, vi lagano u sjeni, bez ikakvog pritiska medija i uz podršku počasnog, friško plaketiranog kantonalnog šefa Ureda za borbu protiv korupcije, obavljate različite poslove, čak i one ispod stola.

Treba im čestitati, stvaraju nove vrijednosti i nova radna mjesta. Tako ovih dana kantonalna ministrica nauke i obrazovanja lideriše procesom zapošljavanja dvadesetak novih budžetskih namještenika. Traže, između ostalog, dva viša saradnika za saradnju s fakultetima. Pa onda višeg saradnika za razvoj direktora i pomoćnika direktora, onda treba i viši saradnik za upravljanje resursima Instituta, pa još i dva saradnika za godišnji program rada. Treba i šef kabineta direktora, srećom, samo jedan, naravno, treba i viši saradnik za IT, normalno da treba i vozač, kao i tehnički sekretar.

Kada su prvi put došli na vlast, kantonalni premijer Edin Forto i njegovi ministri smislili su nekoliko doskočica namijenjenih uveseljavanju svojih Instagram i Facebook fanova. Tako su smislili izraz “novonabavljeni autobusi” za otpad iz Švicarske plaćen po desetostruko skupljoj cijeni od realne. Ili jedan još bolji, “najbolja vlada ikada po općem utisku građana”.

Kako se mjeri opći utisak, nije pojašnjeno, ali sada su otišli korak dalje. U drugom Fortinom mandatu jedan od koraka koji je napravila NIP-ova ministrica Naida Muminović-Hota bilo je gašenje jednog, a osnivanje drugog pedagoškog zavoda, sada nazvanog Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja. 

Kako tvrde upućeni, već se sada zna ko će u njemu biti zaposlen, i to za jednu od ovih “gore spomenutih” poslova. Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a upozoravaju da se “veći dio radnika u Institutu zapošljava netransparentno, po telefonskom pozivu, na lični ili zahtjev ministrice Naide Hota-Muminović ili direktorice Senade Salihović, bez kriterija” i pozivaju ministrici i direktoricu da odgovore ko je i kada napravio listu istaknutih, najboljih nastavnika i na osnovu kojih je kriterija izvršeno to proglašenje? Ko je usvojio i utvrdio opis radnih mjesta i iz koje su države to prepisali kao i zašto zaposleni kadrovi u Institutu imaju do 600 maraka više plaće u odnosu na nastavnike zaposlene u obrazovnim ustanovama. I jesu li nekima od izabranih ugovore o radu nosili na kućnu adresu?