MUP entiteta Republika Srpska izuzeo je danas dio dokumentacije iz Univerzitetskog kliničkog centra u vezi sa nabavkom kisika.

“Danas su u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a boravili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i zatražili uvid u našu dokumentaciju, te izuzeli dio spisa u vezi sa nabavkom kisika u našoj ustanovi”, saopćeno je iz UKC-a.

“I u nastavku ovog procesa bit ćemo, kao do sada, otvoreni i transparentni. Nemamo šta da sakrivamo. Poslovna dokumentacija je na našoj strani. Najvažnije je da svi oboljeli pacijenti smješteni u klinikama naše ustanove dobiju kisik koji im je nužno potreban za preživljavanje.”

U međuvremenu, inspektori Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine zabranili su proizvodnju i promet kisika firmi TGT Tehnogas u Laktašima. Afera je nastala nakon što je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković u petak iznio informacije o nabavci kisika za potrebe Univerzitetko-kliničkog centra RS-a tokom pandemije koronavirusa. Tvrdi da se radi o tehničko-industrijskom, a ne medicinskom kisiku.

Stanivuković tvrdi da raspolaže dokumentacijom kako je kisik za UKC nabavljala firma TGT Laktaši čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a, zbog čega je podnio krivične prijave banjalučkom, kao i Tužilaštvu RS-a

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je potvrdilo da je zaprimilo prijavu koju je podnio gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković protiv Stanislava Čađe, kao protiv i Vlade Đajića, generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS-a,

Ugovor sa firmom TGT je bio vrijedasn dva miliona maraka, a do sada im je za isporuku kisika plaćeno oko 1,3 miliona maraka.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su naveli da u njihovim službenim evidencijama nema podataka da je firma TGT Tehnogas uvezla medicinski kisik prošle godine, te da nije registrovana za promet medicinskog kisika u BiH.