Njemačka zbog novonastale sigurnosne situacija uzrokovane napadom Rusije na Ukrajinu razmišlja o nabavci proturaketnog sistema o čemu se već vode razgovori s Izraelom, prenose njemački mediji u nedjelju.

"Mi se moramo bolje zaštititi od prijetnji iz Rusije. Zbog toga nam je hitno potreban proturaketni sistem za područje čitave zemlje", rekao je socijaldemokratski političar Andreas Schwarz u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Schwarz, koji je u budžetskom odboru Bundestaga zadužen za odbrambena pitanja, rekao je kako u obzir dolazi izraelski proturaketni sistem Arrow 3.

"Mi mislimo da bi sistem Arrow 3 bio dobro rješenje za Njemačku", rekao je Schwarz.

Prema informacijama Njemačke novinske agencija (dpa), političari Bundestaga zaduženi za odbrambena pitanja bi još u nedjelju trebali otputovati u Izrael gdje bi trebali voditi razgovore o eventualnoj nabavci sistema Arrow 3.

Arrow 3 služi odbrani od raketa dugog dometa. Za odbranu od raketa kratkog dometa Njemačka već posjeduje proturaketni sistem tipa Patriot.

Odmah nakon napada Rusije na Ukrajinu njemačka vlada je najavila jačanja njemačkih odbrambenih snaga i osjetno podizanje vojnog budžeta.

Za hitnu modernizaciju Bundeswehra je previđen vanredni fond u visini od 100 milijardi eura.