Prethodne dvije sedmice bile su izuzetno turbulentne na švedskoj političkoj sceni. Naime, nakon ozbiljnih neslaganja sa premijerom Stefanom Lofvenom, švedski Parlament se odlučio izglasati mu nepovjerenje. Lofven je pozvan da ponudi svoju ostavku ili da raspiše prijevremene izbore. 

Jedan od razloga koji je uzrokovao krizu jeste prijedlog uvođenja zakona o slobodnom formiranju cijena stanarina u Švedskoj. Ovaj prijedlog naišao je na veliki otpor među švedskim političarima i građanima, a posebno je bilo vidljivo nezadovoljstvo Lijeve partije (Vänsterpartiet).

Prema mišljenjima protivnika ovog prijedloga, slobodno formiranje cijena stanarina izuzetno je opasan poduhvat koji je u velikoj mjeri opasnost za ugrožene grupe stanovnika u Švedskoj, ali i za mlade, kojima bi u budućnosti znatno bilo otežano studiranje i osamostaljenje od roditelja.

Ipak, od prijevremenih izbora barem za sada neće biti ništa jer je švedski Parlament izgleda našao kompromis. Ovoj tezi ide u prilog ponovni izbor za premijera Stefana Lofvena, koji je ujedno i lider Socijaldemokrata u Švedskoj. 

U narednim danima se očekuje da će Lofven predložiti novi/stari sastav vlade.

S druge strane, desničari u Švedskoj naglašavaju da će vladajuće partije ostati na ovoj poziciji ostati maksimalno do narednih izbora kao trenutno kompromisno rješenje, usljed pandemije korona virusa. 

Naredni izbori u Švedskoj zakazani su za jesen 2022. godine.