Starije osobe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sve više ostaju same u svojim domovima jer njihovi kućni pomoćnici odlaze u potrazi za bolje plaćenim poslovima.

List “Washington Post“ objavio je tekst u kojem se navodi da je nedostatak radnika za kućnu njegu eskalirao tokom pandemije COVID-19 i da je ta kriza natjerala starije građane SAD-a da čekaju mjesecima da im se dodijele profesionalni pomoćnici za kućnu njegu.

Ovakvo stanje je ugrozilo nezavisnost generacije starijih Amerikanaca koji su se nadali da će biti u mogućnosti da sebi priušte starenje u vlastitom domu, umjesto da svoje pozne godine provode u staračkim domovima.

Kućni pomoćnici i njegovatelji su uglavnom žene i obojeni ljudi i među najslabije su plaćenim u SAD-u. Ta kategorija uglavnom daje otkaze i traži manje oporezivane poslove, poput rada u skladištima Amazona ili postaju vozači Ubera.

Ruth Martynowicz, direktorica kompanije Trinity Health At Home sa sjedištem u Michiganu, naglasila je da se sektor njege starijih osoba nalazi u izuzetno dubokoj krizi.

“Kriza je stvarna i neće se brzo riješiti. Ovakav nedostatak zdravstvenih radnika je neviđen do sada“, kazala je ona.