"Beria će se pobrinuti za smještaj naših novih baltičkih suboraca." Tako se šalio Staljin u predvečerje Drugog svjetsko rata. Godine 1940., nakon što je apsorbirao republike Litvu, Latviju i Estoniju, crveni tiranin je započeo niz masovnih deportacija s jednim ciljem: eliminirati etničke skupine s nacionalističkom tendencijom, iskorijeniti tako svaki pokušaj moguće revolucije.

Ovo je jedan od najmanje poznatih slučajeva među mnoštvom drugih. Ukupno, stručnjaci procjenjuju da je diktator raselio između tri i šest miliona ljudi u najudaljenije regije SSSR-a. Tužan način rusifikacije satelitskih država.

Zahvaljujući ovim kampanjama deportacija, kao i masovnom premještanju sovjetskih civila u pogranična područja Sovjetskog Saveza, danas postoje mnoge zemlje koje imaju dio svog stanovništva koje govori ruski. SSSR je zapravo bilo posljednje carstvo koje se dekoloniziralo a njegove su republike nasilno rusificirane.

Masovne deportacije stanovništva započele su 1930. godine i trajale su dva desetljeća. Cijelo to vrijeme, NKVD, tajna služba zadužene za unutarnju sigurnost SSSR-a, su sarađivale u deportaciji najmanje tri i po miliona ljudi.

Jedan od prvih raseljenih naroda bili su Poljaci. Oko 381.000 civila iz ove zemlje odvedeno je u Kazahstan, Sibir, Arhangelsk druga područja 1936. godine. Većini je rečeno da će biti 'dekulakizirani', što je izraz koji se odnosi na građansku klasu koja je gomilala zemlju. "Ako je Poljak, onda mora biti kulak", stoji u izvještaju Kremlja.

Nisu bili jedini. Sljedećih godina više od 171.000 Korejaca raseljeno je iz svojih zemalja na krajnjem istoku SSSR-a u Kazahstan i Uzbekistan. Historičar Niall Ferguson u svojim esejima tvrdi da su planovi osmišljeni desetak godina ranije za osiguranje istočne sovjetske granice na taj način ostvareni.

Slijedili su ih Balkarci, Čečeni, krimski Tatari, Nijemci, Grci, Inguši, Mešketijci, Kalmici, Karačajci i Ukrajinci, objašnjava ovaj stručnjak. Opravdanja su, i prije i nakon Drugog svjetskog rata, bila ista kao i za njihove prethodnike. Njemačko stanovništvo smješteno u baltičkim republikama, na primjer, dobilo je samo jedno objašnjenje: "Vi ste kulački kolonizatori do kostiju".