Svjetsko prvenstvo u fudbalu otvoreno je jučer u Kataru. Svečano otvaranje održano je pred više od 60.000 gledalaca na stadionu Al Bayt u gradu Al Khoru, koji je od glavnog grada Dohe udaljen pedesetak kilometara.

Katar je za ovo prvenstvo izgradio niz novih stadiona, a ono što je interesantno jeste i to da je u njihovoj izgradnji učestvovala i jedna bosanskohercegovačka kompanija.

Riječ je o firmi VS Trend iz Bihaća koja je na stadionu Al Bayt bila zadužena za kompletne radove na ventilaciji, instalacijama i protoku vode na stadionu, ukratko u svemu onome što je bitno kako bi stadion kao objekat mogao funkcionirati.

Stadion je vrijedan 770 miliona eura.

“Ukupno je oko 250 radnika angažirano na ovom projektu. Trenutno ih je na gradilištu dvjestotinjak. U pitanju su radnici iz cijele Bosne i Hercegovine”, kazao je ranije za BiznisInfo direktor kompanije Sabahudin Blažević.

Stadion Al Bayt najavljen je kao objekat koji ne samo da će zadovoljiti sve kriterije FIFA-e već će postaviti nove standarde održivosti energije i zaštite okoline. Zahvaljujući primjeni najnovijih GSAS i LEED standarda, fudbalski mečevi moći će se igrati na umjerenim temperaturama čak i po ljetnim vrućinama.

(Izvor: Biznis info)