Svjetska javnost s velikom dozom pažnje primila je informacije o otkrivanju skoro 12 miliona tajnih dokumenata objedinjenih nazivom „Pandora papers“. Riječ je o istraživačkom projektu nekoliko stotina novinara širom svijeta koji su radili na otkrivanju afera usmjerenih na poslovanjem putem „ofshore“ kompanija. 

“Offshore” kompanije predstavljaju oznaku za određene firme koje su osnovane izvan države osnivača.

Iako se one uglavnom vežu za pranje novca, utaju poreza i ostale nelegalne radnje, one su u praksi ustvari legalne i u velikoj mjeri praktične za pokretanje nekog biznisa. Prednost kod osnivanja ovakvih kompanija jeste u mjestu njihovog osnivanja koje nudi nisku stopu poreza, a u nekim slučajevima porez čak i ne postoji.

Među zemljama koje se smatra nekom vrstom “offshore raja” su Djevičanska ostrva, Gibraltar, Mauricijus, Belize, Kostarika, Bahami, Singapur i druge manje zemlje. Zanimljivo je da i u nekoliko saveznih američkih država postoje znatne olakšice koje omogućavaju osnivanje “offshore” kompanija, naprimjer, Nevada ili Dakota.

Kolike su olakšice za otvaranje kompanija u ovoj i još nekoliko država u sastavu SAD-a govori činjenica da je za otvaranje firme potrebno svega 88 dolara. Što se tiče članica Evropske unije, Estonija je itekako poželjnja za ovakvu vrstu poslovanja, ali je poslovanje nešto teže za “treće zemlje”. Ovakav način poslovanja podložan je manjim provjerama, te je zbog toga pogodno za različite malverzacije, o kojima govori i aktuelni “Pandora papers”.

U fokusu istraživanja našli su se svjetski zvaničnici poput ruskog i ukrajinskog predsjednika Vladimira Putina odnosno Volodymyra Zelenskiyog, jordanskog kralja Abdulaha II, azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva, bivšeg britanskog premijera Tony Blera i drugih političkih i poslovnih moćnika koji su putem fiktivnih firmi ili na druge tajne načine izbjegavali plaćanje poreza svojoj matičnoj državi.

Najčešće je bogatstvo pribavljano kroz registriranje firmi na Djevičanskim Otocima, Singapuru, Gibraltaru, Panami te drugim zemljama u kojima je nešto lakše otvoriti firmu i izbjeći plaćanje poreza. Prema izvještajima 600 novinara iz čak 117 zemalja ustanovljeno je dosta nepravilnosti koje će sasvim sigurno pojedinačno biti predmet sudskih istraga širom svijeta.

Kada je riječ o zemljama regiona, istraga je pokazala da crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin imaju određene tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom putem kompanija izvan Crne Gore. Slično je i sa Sinišom Malim, Ministrom finansija Srbije, za kojeg je istraga pokazala da ima 24 apartmana na crnomorskoj obali u Bugarskoj. Također, među “pandorinim papirima” nalazi se i ime Nikole Petrovića, kuma aktuelnog predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Petrović je u prošlosti obavljao određene značajne funkcije, a u dokumentima koji su objavljeni stoji da nije prijavio firmu na Djevičanskim Otocima, što nalažu zakoni Srbije. Kada je riječ o Hrvatskoj, prema tvrdnjama tamošnjih novinara, ime Hrvatska se pojavljuje čak 7.500 u pretragama koje se dovode sa “Pandora papirima”. 

“Pandora papers” će sasvim sigurno kreirati i određene međunarodne afere koje suptilno već najavljuju svjetski mediji.