Uz uzimanje u obzir aspekata kao što su prehrana ili motivacija, postoji sve veća upotreba tehnologija koje poboljšavaju rezultate treninga, kao što su hipoksija maske. Mnogi elitni sportisti ih koriste, uključujući igrače Real Madrida, koji se pripremaju za sezonu, pod nadzorom Antonija Pintusa, kondicionog trenera trima.

Hypoxia maske imaju za cilj smanjiti dostupnost kisika, simulirajući atmosferske uvslove na velikoj nadmorskoj visini (od 2000 do 3000 metara) kako bi se povećala sportska izvedba i izdržljivost. Ograničavanjem ulaska kisika u pluća, percepcija napora kod treninga s maskom je veća.

Njihovo djelovanje temelji se na hipoksiji, nečemu što se prirodno događa na određenoj visini. Kod treninga na velikoj nadmorskoj visini udiše se manje kisika, pa pluća i srce rade aktivnije.

Iako postoji malo studija u tom pogledu, maske za hipoksiju, koje reproduciraju ove uslove treninga, mogle bi povećati i poboljšati kapacitet pluća sportista, pa čak i uzrokovati promjene na hematološkoj razini (povećanjem hemoglobina u krvi, umoru bi trebalo dulje da se pojaviti).

Hypoxia ili elevation maske su prenosni uređaji koji se moraju koristiti pod nadzorom fizičkog trenera i koji su trenutno dostupne samo vrhunskim sportistima.