Ako su vas ranije savjetovali da možete zaraditi više samo ako više radite i trudite se, nemojte dalje širiti taj savjet, za njega u savremenom društvu nema mjesta. Nove generacije danas traže samo jedno opciju: raditi manje, zaraditi više, odnosno, najbolje je ne raditi ništa, a zarađivati. I nećete vjerovati, uspjeva im. Zato imamo poplavu raznih youtubera, gamera, tiktokera, influencera... Ali i onih koji kreiraju nepostojeći novac, bez vrijednosti, i odjednom preko noći novac postaje stvaran, a vrijednost prilično velika.

Naime, jedna od najvećih priča u svijetu kriptovaluta ove godine je porast tržišta „meme kovanica“ — tokena dizajniranih oko ničega osim slike, fraze ili ideje, uglavnom dizajniranih da zarade novac privlačeći pažnju trgovaca.

Meme kovanice su postale način na koji slavne ličnosti poput Iggy Azalea unovče slavu. U priču je također ušao osuđeni zločinac Martin Shkreli, koji tvrdi da se udružio sa sinom Donalda Trumpa, Baronom, da bi napravio token "TrumpCoin", DJT.

Meme novčići su postali zanimljivi 2024. jer je web stranica pod nazivom Pump.fun učinila super lakim njihovo kreiranje – na primjer, brže nego što možete napraviti selfie.

Kada korisnici kreiraju meme novčić na Pump.fun, moraju ga kupiti kao i svi drugi. Prednost koju imaju je to što znaju da će to učiniti. Tako da mogu ući kada su cijene vrlo niske.

Nakon toga, Pump stalno podiže cijenu sa svakim prodatim tokenom, sve dok se ne proda dovoljno tokena da Pump može premjestiti novčić sa svoje platforme na otvoreno tržište, gdje cijena varira u skladu s ponudom i potražnjom.

Pump ima ugrađene neke jednostavne naknade, što je projektu do sada zaradilo 43 miliona dolara, navodi DeFiLlama.

TrumpCoin ima tržišnu kapitalizaciju od 135 miliona dolara, sa skoro 200 miliona dolara u trgovanju u periodu od 24 sata prošle sedmice.

No, to je daleko od još jednog meme novčića s likom Trumpa. MAGA (TRUMP) ima tržišnu kapitalizaciju od preko 300 miliona dolara, dok "Doland Tremp" (TREMP), koji je takođe kreiran sa Pumpom, iznosi do 54 miliona dolara.

No, još uvijek nema službenog Trumpovog meme novčića, i nema naznaka da Trumpova kampanja uopće razmišlja o tome.