Teško je razumjeti šta se desilo Miralemu Pjaniću u Barceloni. Prije godinu dana Blaugrana se riješila Arthura Mela (tada je imao 24 godine) u trampi za veznjaka bosanskohercegovačke reprezentacije starijeg šest godina. Ideja sportskog dijela kluba bila je temeljena na načinu igre koji je Pjanić trebao unijeti u shemu Ronalda Koemana. Veznjak je u posljednjim sezonama igrao u Juventusu ispred odbrane kako bi postavljao ofanzivni sistem kluba iz Torina.

Paralelizam sa Sergiom Busquetesom bio je očit i u klubu su se nadali da bi Pjanić mogao pomoći Busqetsu da predahne. No, postojale su razlike, osobito u činjenici da je Pjanić igrao sa igračima drugačijeg profila u Torinu.

Nijanse nisu bile previše bitne Koemanu, koji nije ni pokušao ugraditi Pjanića u svoj sistem. Prilike za igru koje je dobijao govore same za sebe: 13 utakmica i ukupno 1.295 minuta. U prethodnoj sezoni, igrajući za Juventus, odigrao je 3.350 minuta.

Barcelona se pokušavala riješiti Pjanića na sve moguće načine. Pokušavalo se do posljednjeg dana dogovoriti mogući povratak u Torino, što je bila i Pjanićeva želja ali dogovora nije bilo. Čak se u posljednji trenutak pojavila i opcija odlaska u Sevillu ali taj klub nije mogao izdvojiti 12 miliona bruto kolika je Pjanićeva godišnja plaća.

Kad se činilo da Pjanić, barem do januara, ostaje u najvećem gradu Katalonije oživjela je opcija odlaska na tursko tržište. Pjanić je napustio Barcelonu, barem na jednu sezonu, a da nije uspio proslaviti niti jedan gol u dresu Barcelone niti podijeliti nijednu asistenciju.

Karijeru će piokušati oživjeti u Bešiktašu koji je nekoliko trenutaka pred zatvaranje roka za transfere uspio Pjanića registrirati za Ligu prvaka. Dan ranije Pjanić je bio u početnom sastavu reprezentacije BiH u utakmici protiv Francuske i pokazao dobar dio svojih kvaliteta.

Pjanićevo ponašanje tokom teške godine u Barceloni bilo je besprijekorno. Pritužbe javnosti bile su rijetke a izbjegavao je sukob s trenerom ili klubom. Čak je i Koeman cijenio profesionalizam koji je pokazivao tokom ljeta. Ali početak sezone za njega je bio i dalje mračan. Bez minute u prve dvije utakmice LaLige, u iščekivanju da stigne kvalitetna ponuda.

S 31 godinom, Pjanić je još uvijek atraktivan fudbaler i bio je siguran da će naći svoje mjesto na turskom ili ruskom tržištu, što se i dogodilo. On je dvanaesti igrač koji je ovog ljeta napustio Barcelonu.

Razmjena u kojoj su sudjelovali Pjanić i Arthur nikoga nije ostavila ravnodušnim. Španski klub nije bio zadovoljan stavom koji je brazilski veznjak imao posljednjih mjeseci boravka u klubu  ali uspio je za njega dobiti 72 miliona eura. Barcelona je za bosanskohercegovačkog veznjaka platila 60 miliona.

Vrijednost oba oba igrača u tom poslu bila je znatno iznad tržišne, ali je tako postavljena zbog knjigovodstvenog balansa. Ipak, Pjanić je nakon tog posla postao osmo najskuplje pojačanje u historiji Barcelone.

Ali, osim kratkog vremena nakon potpisa, nije bio zadvoljan ni previše sretan. "Ne znam šta još moram učiniti da bih odigrao (...) Moram imati tri ili četiri utakmice zaredom da bi me se malo više cijenilo", kazao je Pjanić u jednom intervjuu u decembru. Te prilike nisu došle, bio je jedan od posljednjih izbora u veznom redu.

Arthur Melo imao je malo veći značaj u Juventusu ali se u konačnici I on uklopio u katastrofalnu takmičarsku godinu u Torinu jer klub prvi put od 2011. nije osvojio titulu prvaka. Povratak Allegrija na klupu i nedolazak Pjanića, najbolje su vijesti za Brazilca, koji se oporavlja od operacije zbog kalcifikacije u desnoj nozi.