U posljednje dvije godine, francuska vlada zatvorila je desetine džamija, koristeći kontroverzan i mnogo kritiziran zakon protiv separatizma. Francuska je započela proces zatvaranja džamije Obernai u oblasti Bas-Rhin. Ali ovo nije prvi put da se to radi.

Od 2020. godine zabilježena su najmanje 23 prijavljena zatvaranja džamija širom zemlje, što je, kako kritičari kažu, direktna akcija protiv francuskih muslimana, koji čine šest posto ukupne populacije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin objavio je ovo na svom Twitteru da „Na zahtjev predsjednika Republike, borba protiv islamističkog separatizma se nastavlja. U protekle dvije godine zatvorene su 23 separatističke bogomolje.”

Ovo rastuće antimuslimansko raspoloženje širom francuskog političkog spektra izazvalo je zabrinutost aktivista i organizacija za ljudska prava. U gotovo svim slučajevima zatvaranja džamija, predstavnici džamija kažu da je francuska vlada pružila neadekvatne dokaze o razlozima za njihove odluke.

Reutersov izvještaj sa početka ove godine govori o tome kako niz ovlasti za koje aktivisti za prava, međunarodne organizacije uključujući Ujedinjene nacije i pripadnici muslimanske zajednice kažu da daje vlastima Carte Blanch da zatvore džamiju bez odgovarajuće kontrole i procedure.

"To je kafkijanski", rekao je Fionnuala Ni Aolain, specijalni izvjestilac UN-a za zaštitu ljudskih prava u borbi protiv terorizma o pravnim procedurama koje se koriste u takvim slučajevima, koje mogu uključivati ​​dokaze gdje izvor nije identificiran.

“Koketiranje sa tajnim dokazima je samo po sebi zabrinjavajuće, ali također krši odredbe međunarodnih ugovora koje se odnose na pravo na pravično suđenje i jednakost pred zakonom.”

Kontroverzni zakon protiv separatizma

Kada su francuske vlasti odlučile da zatvore džamiju Obernai, opisale su njenog imama da je "radikaliziran", dodatno optužujući tu osobu da obavlja "radikalne propovjedničke aktivnosti, da ima neprijateljski stav prema francuskom društvu i daje provokativne komentare protiv vrijednosti republike”.

Kontroverzni zakon o separatizmu dozvoljava vlastima da imaju odriješene ruke u ciljanju francuskih muslimana korištenjem mnogo kritiziranog koncepta “separatizma”.

Od implementacije zakona, koji je dobio kritike od strane mnogih posmatrača, uključujući branitelje prava, akademike i aktiviste, život muslimana u Francuskoj došao je pod strogu kontrolu.

Kritičari zakona nazivaju ga “restriktivnom i represivnom” po prirodi.

Štaviše, nedavno objavljeni evropski izvještaj o islamofobiji 2021. godini, u svom sažetku za stanje antimuslimanskog raspoloženja u Francuskoj spominje da je „ovaj zakon, koji bi trebao pružiti snažan odgovor protiv 'terorizma' i 'radikalnog islama', činjenica je izazvao nasilni udar na muslimansku vidljivost i organizacije”.

“To pogađa prvo najvidljivije muslimane širenjem zabrane vjerskih simbola na mnoge druge prostore i kriminalizira svaki pokušaj organiziranja neovisnog muslimanskog bogosluženja i borbe protiv islamofobije vršenjem nasilnog zatvaranja.”

Jedan od ključnih nalaza u izvještaju navodi da je samovoljno zatvaranje ili raspuštanje mnogih islamskih tijela poput udruženja, škola, džamija, restorana ili izdavačkih kuća vrlo često opravdano neuvjerljivim razlozima.

"Takođe je važno dovesti u pitanje namjere francuske vlade u provođenju politike koja ide toliko daleko da kriminalizira pripadnost islamu", navodi se u izvještaju.

“Islamofobija u Francuskoj prvenstveno je rezultat djelovanja države koja nastoji uspostaviti 'islam Francuske' koji nedozvoljava samostalnost francuskih muslimana kako bi ih učinili 'muslimanima bez islama'."

Izvor: TRTWorld