Veteran ratova u Iraku i Afganistanu, a kasnije koordinator borbe protiv skupine Islamska država u Iraku i Siriji (2014.-2015.), umirovljeni američki general John R. Allen, jedno je od najcjenjenijih vojnih lica u svojoj zemlji. Dobro obavješteni analitičar sukoba u Ukrajini, pomno prati kako Kina reagira na Putinovu agresiju. I uči iz toga.

Nakon Ukrajine-Tajvan?

"Kina je shvatila da Rusija, čija je vojska ipak modernizirana, neće postići svoje ciljeve. Drugim riječima: teoretska nadmoć vojske – poput Kine nad Tajvanom - ne jamči pobjedu na bojnom polju. Što se tiče Tajvana, nitko ne može pretpostaviti da će to biti jednostavan bilateralni sukob između Pekinga i Taipeija. Bit će uključeni i drugi akteri. Joe Biden je četiri puta (što je rekord) izjavio da će Sjedinjene Države intervenirati vojnim sredstvima kako bi zaštitile Otok. Tada će Japan vjerojatno stati na stranu Sjedinjenih Država, kao i Australija. Pomorske bitke navodno bi se odvijale u kineskom moru. A kada bi Kina udarila u američke pomorske baze na Tihom okeanu, Japanu, Guamu ili Okinavi, horizontalna eskalacija (napomena urednika : zemlje koje postaju ratoborne jedna za drugom) u Indo-pacifičkoj regiji dogodila bi se brzo. I izazvala bi nekontroliranu vertikalnu eskalaciju prema nuklearnom pragu. Od trenutka kada rakete počnu letjeti iznad mora, ovaj je scenarij vrlo vjerovatan. To bi razorilo Istočnu Aziju, uključujući Kinu. Ekonomski haos odgodio bi globalni razvoj desetljećima. Predsjednik Xi Jinping dobro zna da će za njegovu zemlju troškovi (ekonomski i ljudski) biti izuzetno visoki."

Nuklearna prijetnja

"Kina ne odobrava atomske prijetnje Putina i Medvedeva. Ona se vrlo jasno pridržava doktrine ‘prve upotrebe’ (odbijanja prve upotrebe nuklearnog oružja). Xi Jinping je to rekao Putinu, a on je zaustavio svoje verbalne provokacije. Istina je da je Kina u velikom riziku ako Rusija iskoristi nuklearno oružje, jer će Zapad smatrati da je Kina odobrila takvu akciju."

Ratni zločini

"Odnosi Kine i SAD-a su na najnižoj razini. Ipak, Kinu ne doživljavamo kao neprijatelja. Umjesto toga, ona je ekonomski konkurent i strateški suparnik. Sam Peking ne želi da ga se smatra našim neprijateljem. Njegov je interes uspostaviti stabilan svjetski poredak. Nažalost, rat u Ukrajini dovodi do suprotnog. Problem je u tome što se Xi Jinping zbližio s Putinom, izopćenikom koji je progonjen zbog ratnih zločina usporedivih s ratnim zločinima Hitlerovog Vermahta i SS-a : silovanja, deportacije djece, masovna ubojstva civila. Kinezi ni na koji način ne odobravaju ove zloupotrebe. Previše ih podsjeća na zločine koje su Japanci počinili nad njima tokom Drugog svjetskog rata."

Kineski mirovni plan

"Plan od 12 tačaka koji je predložio Peking očito je u korist Rusije. Zelenski je, rekao je, predložio plan od 10 točaka, od kojih je ključna bila međunarodna mirovna konferencija, a to je genijalno. Sjedinjene Države će podržati mirovne pregovore, ali ozbiljne pregovore, a ne brbljanje za mase. Zajedno s Kinezima možemo postići trajni mir. Ali sve dok Rusija visi oko vrata Pekinga, stvari će biti teške. Kina, koja duboko u sebi ne odobrava ovaj rat, mora se sabrati. Ona može ponuditi nešto bolje od ovog mirovnog plana od 12 tačaka. Peking koristi priliku da se dokaže na međunarodnoj sceni kao mirotvorac. Lopta je na strani Kineza i oni to znaju."

Izvor: L'Express