Posljednju sedmicu svake godine političari i različiti javni zvaničnici obično koriste kako bi rezimirali godinu koja završava i, u nekim slučajevima, dali predviđanja za godinu koja dolazi. Klubu futurologa želio se pridružiti i Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i sadašnji potpredsjednik ruskog Vijeća sigurnosti, koji predviđa šta će se dogoditi 2023. godine.

Međutim, u njegovom slučaju ta se predviđanja čine samo proizvodom njegove mašte. Medvedev je upotrijebio svoj račun na Twitteru kako bi objavio svoju poruku, koju opisuje kao "skromni doprinos", a počinje upozorenjem na snažan skok cijena energije: " Cijena nafte porast će na 150 dolara po barelu, a cijena plina će premašiti 5000 dolara za 1000 kubnih metara."

Ostatak Medvedevljevih predviđanja za 2023. godinu u najmanju je ruku bizaran. Evo njegovog spiska:

UK će se ponovno pridružiti EU.

EU će propasti nakon povratka Ujedinjenog Kraljevstva; prestati koristiti euro kao valutu.

Poljska i Mađarska će zauzeti zapadne regije današnje Ukrajine.

Stvorit će se 'Četvrti Reich' koji će pokrivati teritoriju Njemačke i 'njenih satelita', poput Poljske, baltičkih država, Češke, Slovačke, 'Republike Kijeva' itd.

Izbit će rat između Francuske i 'Četvrtog Reicha'. Evropa će biti podijeljena, a Poljska će biti podijeljena u tom procesu.

Sjeverna Irska će se odvojiti od Ujedinjenog Kraljevstva i pridružiti Republici Irskoj.

No, ako prognoze bivšeg ruskog predsjednika nisu baš ružičaste za Stari kontinent, ništa bolje nisu ni za SAD, jer će i tamo izbiti rat, barem prema njegovom predviđanju:

U Sjedinjenim Državama će izbiti građanski rat, nakon kojeg će Kalifornija i Teksas postati nezavisne države. Teksas i Meksiko formirat će savezničku državu. Elon Musk će pobijediti na predsjedničkim izborima u nizu država koje će nakon završetka novog građanskog rata doći pod vlast Republikanske stranke.

Najveća tržišta dionica i finansijska aktivnost napustit će Sjedinjene Države i Europu i preseliti se u Aziju.

Bretton Woodsov sistem monetarnog upravljanja će se srušiti, srušit će MMF i Svjetsku banku. Euro i dolar prestat će cirkulirati kao svjetske rezervne valute. Umjesto toga aktivno će se koristiti digitalne fiat valute.

Medvedevljevi tweetovi, koji su ubrzo postali viralni, u skladu su s ostalim sadržajima koji su ranije objavljeni na društvenim mrežama. Naime, prošlog je augusta sa svojih gotovo milion pratitelja na Telegramu podijelio kartu s navodnom budućnošću Europe, gdje je Ukrajina svedena na pokrajinu Kijev i koju su, uvijek prema njegovoj verziji, izradili "zapadni analitičari".

Elon Musk, kojeg Medvedev već vidi kao budućeg predsjednika otcjepljenog SAD-a, jedan je od onih koji su odgovorili na predviđanja Dmitrija Medvedeva, nazvavši ih "epskima".