"Ferrero i glavni igrači na tržištu spuštaju cijene", osuđuje Omer Demir, predsjednik Istanbulske gospodarske komore, koji optužuje italijanskog diva za napuhavanje procjena usjeva kako bi utjecao na cijene. "Dovraga, kupuju ih kod nas za oko 2 eura za kilogram, a prodaju ih za 20 eura, gdje smo onda mi dospjeli?"

Za dvadesetpetogodišnjeg Mehmeta Sirina, prekrivenog kapuljačom kako bi se zaštitio od kiše, “to je eksploatacija: lješnjaci nam se vraćaju u obliku Nutelle, ali od lješnjaka dobivamo mnogo manje profita nego oni (Ferrero)”.

Prema FAO-u, Poljoprivrednom fondu Ujedinjenih naroda, Turska osigurava oko 70% svjetske proizvodnje i 82% izvoza lješnjaka, daleko ispred Italije (20%) i nekoliko zemalja koje dijele mrvice, uključujući Azerbajdžan, Gruziju i Iran. Od 600.000 do 700.000 tona prikupljenih lješnjaka, oko 300.000 ide u izvoz: “Kako to da samo stranci imaju koristi od toga?”, prosvjedovao je Omer Demir.

Kako bi podržalo 76.500 registriranih proizvođača lješnjaka, tursko Ministarstvo poljoprivrede podstiče ih da se sami uključe u preradu proizvoda umjesto da samo prodaju svoju sirovinu, što bi im osiguralo bolji prihod. Prošle godine Aydin Simsek prodao je cijeli svoj urod Ferreru. Ove godine planira ga u cijelosti, a nada se da će imati petnaest tona, rezervirati lokalnom poljoprivrednom uredu.

“Kada Ferrero bude djelovao u dobroj namjeri, i ja ću rado jesti Nutellu. Ali ne po ovoj cijeni", kaže Simsek.

(Izvor: Le Parisien)