FC Barcelona i dalje dramatično pokušava urediti ekonomsko stanje. Rezanje 200 miliona ukupne mase plaća igrača i dalje je prioritet kluba koji ne radi samo na izlaznim transferima već i pregovara o smanjenju plaća za igrače prvog tima. Zato stalno traže nove izvore prihoda.

Dio tog plana je i traženje izvora novca u Izraelu. Predsjednik Joan Laporta je, dva dana prije utakmice koju su legende kluba 20. jula odigrale u Tel Avivu, otputovao u Izrael. Za utakmicu legendi Barselone protiv legendi madridskog Reala najjeftinija karta koštala je 110 maraka. I sve je prodato.

Izrael je izabran iz dva razloga. Zato što ta zemlja, nakon uspješno provedenog procesa masovne vakcinacije, ne ograničava broj posjetilaca na sportskim ili kulturnim manifestacijama. Zato se može prodati mnogo više karata nego na nekim drugim mjestima. Drugi je razlog, naravno, ekonomski.

Barselona istražuje izraelsko tržište tražeći dodatne izvore prihoda. Tokom pet dana boravka u Izraelu, Laporta je isplanirao brojne prijeme i sastanke sa potencijalnim sponzorima.

Jordi Penas, direktor muzeja Blaugrana, također je putovao u Tel Aviv. Tamo je klub premijerno prikazao putujuću izložbu Barça, The Exhibition, koja nudi putovanje kroz historiju kluba s interaktivnim iskustvima poput proživljavanja igre na stadionu Camp Nou zahvaljujući najnovijoj tehnologiji. Izložba će biti postavljena u Tel Avivu tri mjeseca.

Paralelno, klub je također radio na organizaciji prijateljske utakmice koju bi prvi tim igrao protiv Beitara četvrtog avgusta u Jeruzalemu. Ali čini se da se od te ideje odustalo nakon što je palestinski Fudbalski savez Barseloni poslao pismo tražeći od kluba da "preispita izbor mjesta održavanja utakmice".