Oko 200 predstavnika srpskog sveštenstva, akademika, profesora, doktora nauka, istaknutih ličnosti iz kulture i umjetnosti potpisalo je peticiju protiv sankcija Rusiji. Nije teško pogoditi koja su se imena našla na spisku: Emir Kusturica, Matija Bećković, Kosta Čavoški, episkopi SPC Irinej i David…

Izrazili su punu solidarnost s ruskim narodom i podršku u njegovoj borbi za pravo na život, slobodu, političku, ekonomsku i civilizacijsku nezavisnost i nacionalno jedinstvo i zatražili od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da odbaci ucjene Zapada i ne ugrožava ekonomsku, vojnu, političku, kulturnu i finansijsku saradnju s Rusijom.

Tvrde da je saradnja s Rusijom jedina garancija da Kosovo ostane u sastavu Srbije (?!), kao i očuvanja dejtonske ustavne pozicije bh. entiteta RS. Navodeći da je saradnja s Rusijom “osnovni” uvjet opstanka srpskog naroda od 16. stoljeća, uz, kako je rekao, manje prekide tokom vladavine kralja Milana i Josipa Broza Tita, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković ocijenio je da bi eventualno uvođenje sankcija Rusiji predstavljalo “nacionalno samoubistvo”.

“Morate znati šta su nacionalni interesi i od njih se ne odstupa. Pitanja opstanka naših sugrađana na Kosovu i Metohiji, naših sunarodnika u RS su pitanja koja zavise od Rusije. Treba biti trezven i sačekati jer vrijeme radi za nas. Uz sve kritične trenutke kojima sada svjedočimo, multipolarni svijet je već uspostavljen”, rekao je Ković i dodao da sve što su srpske vlasti uradile prema Rusiji, uključujući nedavno glasanje za suspenziju te zemlje iz Vijeća za ljudska prava UN-a, “pokazuje spremnost da neko želi da prekine naše veze s Rusijom i time se odrekne Kosova i Metohije i Republike Srpske”.