Rezerve ove ostrvske države pale su za više od dvije trećine u posljednje dvije godine, jer su smanjenje poreza i pandemija COVID-19 jako naškodili njenoj ekonomiji koja ovisi o turizmu i razotkrila vladinu potrošnju potaknutu zaduženjima.

Ulični protesti zbog nestašice goriva, struje, hrane i lijekova traju više od mjesec.

"Moramo se fokusirati na osnovni uvoz i ne možemo brinuti o servisiranju vanjskog duga", rekao je novinarima guverner Centralne banke Šri Lanke P. Nandalal Weerasinghe.

"Došlo je do tačke da je plaćanje duga izazovno i nemoguće."

Weerasinghe je rekao da će obustava plaćanja biti sve dok zemlja ne postigne sporazum s kreditorima uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Šri Lanka u ponedjeljak počinje formalne pregovore s globalnim zajmodavcem, MMF-om, o hitnim zajmovima.

Šri Lanci na naplatu ove godine dospijeva oko četiri milijarde dolara vanjskog duga, uključujući milijardu dolara za međunarodne državne obveznice koje dospijevaju u julu.

"Ovo je bilo neizbježno", rekao je Murtaza Jafferjee, izvršni direktor brokerske kuće J. B. Securities.

"Ovo je pozitivno za ekonomiju jer smo koristili oskudne devizne resurse da servisiramo svoj dug kada to nismo mogli priuštiti. Ovo će osloboditi sredstva za naše vlastite građane.”

Rekao je da odluka Šri Lanke pokriva oko 25 milijardi dolara bilateralnog i komercijalnog duga, što uključuje oko 12 milijardi dolara međunarodnih državnih obveznica.

"Današnji memorandum bi, po našem mišljenju, trebao utrti put programu MMF-a", rekao je Milo Gunasinghe iz JP Morgana u poruci klijentima, iako je upozorio da je politička neizvjesnost i dalje visoka.

S obzirom na to da je vlada tek tokom vikenda započela proces odabira savjetnika za pregovore o dugu, formalni pregovori s vjerovnicima mogli bi početi tek nakon imenovanja, dodao je Gunasinghe.

Viši strateg BlueBay Asset Managementa za tržišta u razvoju, Timothy Ash, rekao je da je "jedino iznenađenje da je administraciji u Colombu trebalo toliko vremena da se pomiri sa realnošću".

"Logično je proglasiti moratorijum na plaćanje dok ne razrade program sa MMF-om i ne dogovore uslove s vlasnicima obveznica", rekao je on.

Guverner Weerasinghe kazo je da se poziv na otplatu prihvata u dobroj namjeri, ističući da ova zemlja od 22 miliona ljudi nikada nije kasnila s otplatom duga.