Novi premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe rekao je da zemlja ima goriva za još samo jedan dan jer se suočava s najgorom ekonomskom krizom u više od 70 godina.  

U televizijskom obraćanju, premijer Ranil Wickremesinghe rekao je da naciji hitno treba 75 miliona dolara u stranoj valuti u sljedećih nekoliko dana kako bi platila uvoz osnovnih namirnica.

Rekao je da će Centralna banka morati printati novac za isplatu državnih plaća.

Wickremesinghe je također rekao da bi državna avio kompanija Sri Lankan Airlines mogao biti privatizovan.

Ekonomija ove otočne države teško je pogođena pandemijom, rastućim cijenama energije i populističkim smanjenjem poreza. Hronična nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština.

U gradu Colombu, auto rikša, najpopularnije prevozno sredstvo, i druga vozila čekaju u redovima na benzinskim stanicama.

- Trenutno imamo zalihe benzina samo za jedan dan. Sljedećih nekoliko mjeseci bit će najteži u našim životima - rekao je Wickremesinghe, koji je u četvrtak imenovan za premijera, javlja BBC. 

Međutim, isporuke benzina i dizela putem kreditne linije s Indijom mogle bi osigurati zalihe goriva u sljedećih nekoliko dana, dodao je.