Sociolog Srđan Puhalo, koji je proteklih dana otvorio oštru polemiku u vezi s brojem ubijene djece tokom opsade Sarajeva, prema svemu sudeći, za upis na fakultet koristio je, između ostalog, potvrdu da je ranjen kao pripadnik Vojske Republike Srpske.

Na potvrdi se navodi da je ˝izvršavajući ratne zadatke kao pripadnik Nevesinjske brigade ranjen 8. jula 1992. godine i od tada se nalazi na liječenju˝.

˝Potvrda se izdaje u svrhu upisa na fakultet i u druge svrhe se ne može koristiti˝, navodi se na potvrdi od 1. oktobra 1992. godine.

Puhalo, koji u javnosti želi izgraditi imidž osobe koja je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu vršila ˝neutralne poslove˝, bio je vojnik Nevesinjske brigade koja je od početka maja 1992. godine izvršila pokolj nad ženama i djecom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Nevesinja, Kalinovika, Gackog i Bileće. Ubijeno je 305 Bošnjaka i 12 Hrvata, a i danas se traga za posmrtnim ostacima mnogih od njih. Među njima je bilo 26 djece i beba, a najmlađa žrtva bilo je novorođenče staro tek sedam dana. Najstarija žrtva imala je 92 godine. Svaki osmi Bošnjak iz Nevesinja je ubijen.

Za zločine na području nevesinjske općine osuđen je Krsto Savić na 20 godina zatvora, a Milko Mučibabić je umro prije izricanja pravosnažne presude. Bivši predsjednik Republike Srpske i na zatvorsku kaznu doživotno osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić posebno je odlikovao pukovnika Novicu Gušića.

Više o zločinima Nevesinjske brigade, čiji je ranjeni pripadnik bio Srđan Puhalo pričitajte OVDJE!