Lider Novog DSS Miloš Jovanović pohvalilo se na društvenim mrežama ne samo da je učestvovao, zajedno sa koalicionim partnerom Vojislavom Mihailovićem iz POKS-a, na obilježavanju godišnjice osnivanja Republike srpske, nego i akcijom omladine svoje stranke, javlja srbijanski list Danas.

Na Jovanovićevim nalozima na društvenim mrežama, na Instagramu naprimjer, postavljen je snimak kako su omladinici ove stranke na jednom novobeogradskom nadvožnjaku razvili transparent u čast Republike srpske i upalili baklje.

Takođe su postavljene i fotografije sa svečane akademije u Banjaluci, 31. godišnjice osnivanja Republike srpske, tekst čestitke i zajednička slika Jovanovića i Mihailovića.Na strani vlasti istakao se učešćem u obilježavanju Dana Republike srpske I Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade, šef diplomatije i lider Socijalističke partije Srbije.

U kadru u televizijskim izvještajima, vidi se i Dačić kako zajedno sa Miloradom Dodikom na čelu, nosi početak zastave RS duge više od 500 metara, na kraju svečanog defilea u Istočnom Sarajevu.

Interesatno je da je ova zastava duplo duža od zastave Srbije koja je duga oko 250 metara, koja je viđena jesenas na litijskim demonstracijama protiv održavanja evropske gej parade u Beogradu, ali i na protestu Srba u Rudaru u decembru, tokom trajanja barikada na Kosovu, na kome je traženo puštanje uhapšenih srpskih policajaca.

Pored Dačića je bio u kadru u izveštajima sa srpkog vojničkog groblja „Mali Zejtinlik“ i ambasador Srbije u Sarajevu, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandar Đorđević.

Putovanjem u Banjaluku gdje je 8. januara uveče održana svečana akademija povodom 31. godišnjice osnivanja Republike srpske, dok je 9. januara u Istočnom Sarajevu održan svečani defile i vojno-policijska parada, na Instagramu se pohvalio i Miloš Vučević, ministar odbrane i potpredsjednik Srpske napredne stranke.

On je objavio i fotografiju sa putovanja do Banjaluke u teretnom avionu, zajedno sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem. Za Vučevića se spekuliše da bi ili njemu, ili pak premijerki Ani Brnabić, Aleksandar Vučić mogao formalno da prepusti predsjedničko mesto u stranci, ukoliko odluči da se povuče sa mjesta predsjednika SNS.