Već četvrti dan traju napetosti na Kosovu zbog provođenja odluke o zamjeni tablica. Administrativni prelazi su blokirani s obje strane. S jedne strane blokirale su albanske specijalne snage ROSU, a s druge nezadovoljni pobunjeni Srbi.

Prema navodima medija iz Srbije i Kosova, dogodilo se i nekoliko incidenata, što je dodatno produžilo konflikt između dvije strane. Ministarstvo odbrane Srbije povodom dešavanja na Kosovu izdala je odluku od prvom stepenu pripravnosti vojske. 

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović otišli su u Rašku i Novi Pazar, kako bi posjetili Vojsku Srbije, stacioniranu na ovom području. 

Srpske vlasti nisu zadovoljne odlukom o ukidanju srpskih registarskih tablica na Kosovu, što je dovelo do velikih tenzija na prelazima Brnjak i Jarinje, koje prijete da eskaliraju vojnim sukobima. 

Bitno je napomenuti da uslijed navedenih napetosti srpska strana na području Kosova s većinski naseljenim srpskim stanovništvom ističe natpise "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština", što aludira na zahtjev Srba za kreiranjem posebnu administrativnu jedinicu sa isključivo srpskim stanovništvom. 

Aleksandar Vučić kao glavni komandujući čovjek Vojske Srbije ima mehanizme za sprječavanje ili pokretanje ratnih sukoba. Situacija na Kosovu se mijenja iz sata u sata pa če stoga biti interesantno pratiti da li se to Srbija sprema da povede novi ratni sukob u regionu.