Srbijanska inteligencija pokušava na sve načine prekrojiti noviju historiju, a u posljednje vrijeme im, čini se, film služi kao pogodno sredstvo. Ljetos je objavljena informacija da se u istočnom susjedstvu snima film o četničkom vojvodi Nikoli Kalabiću, onda smo u umjetnički loše složenoj drami “Dara iz Jasenovca” svjedočili seriji logičkih šupljina, ali oni ne posustaju... Već uveliko u okolini Valjeva traje snimanje “Oluje”.

Naravno, nije moglo proći bez Aleksandra Vulina, koji je orgazmično doživio najave o snimanju filma o ovoj vojno-redarstvenoj operaciji Hrvatske vojske, istaknuvši da se Srbija “izborila i zaslužila pravo da piše svoju istoriju i ispriča je”.

Uzevši ovo u obzir, ne treba golema pamet da bi se shvatilo na šta će ličiti film “Oluja”. Bit će, komplementarno idejama vodiljama Vulina (čitaj Vučića) i Dobrice Ćosića, slavljenje laži, mitomansko slavljenje poraza kao pobjede, a sve ciljem umanjivanja vlastitih grijeha iz prošlosti koje ne samo da neće priznati već će i dalje insistirati na njima.

Jer, treba ponoviti, “laž je vid srpskog patriotizma”. Sve kako bi vlastiti narod zatrovali i udaljili od pokajanja i izvinjenja, od katarze, koja bi doprinijela stabilizaciji regije i otvorila put životu kakvom svi, barem deklarativno, teže. Naravno, film “Oluja” je poslužio i nastavit će služiti Aleksandru Vulinu da se dodvori svom vlasniku, ali i da diže tenzije, što je Vulinova jedina specijalnost.