Igor Zevelev, gostujući saradnik na programu za Rusiju i Euroaziju u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Washingtona, 22. avgusta 2016. godine objavio je autorski članak pod nazivom “Ruski svijet u strategiji Moskve” u kojem tematizira ruski politički pristup prema susjednim zemljama u Evropi i Aziji.

Koncepet “ruskog svijeta” dobio je svoje konture početkom devedesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme tadašnjeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcinja i njegovog saradnika Andereja Kozirjeva, ministra vanjskih poslova Rusije. Naime, njihov program nosio je naziv “sunarodnjaci u inostranstvu”, a imao je za cilj promovirati državne interese Rusije u zemlji i regionu.

Proširenje ovog koncepta, koji se nije samo odnosio na “sunarodnjake u inostranstvu”, jeste definisano “ruskim svijetom”, koji je stupio na scenu tokom 2007. godine uz podršku trenutnog ruskog suverena Vladimira Putina. U pomenutom konceptu mogu su primijetiti imperijalističke težnje Rusije prema svojim susjedima, što su u velikoj mjeri osjetili anektirani Krim i u značajnoj mjeri pokorena Istočna Ukrajina.

Svakako, utjecaj “ruskog svijeta” prisutan je u Moldaviji i Gruziji i drugim zemljama. Zanimljivo je da srbijanski politički vrh u posljednje vrijeme sve više istupa upravo sa konceptom “srpski svet”, koji je u velikoj mjeri istovjetan sa “ruskim svijetom”, što nam ukazuje na plagiranje ruske ideje od strane srbijanskih zvaničnika. Analizirajući tekst Zeveleva, lahko je pronaći poveznice između koncepta ruskih odnosno srpskih svjetova.

Cilj je izvršiti što veći utjecaj na svoje komšije, uz jasno definirani koncept. Srbija koja kontinuirano naglašava da teži evropskim integracijama i članstvu u Evropskoj uniji, morat će se opredijeliti za svoj put, koji u ovom trenutku značajno odstupa od svih postulata na kojima počiva moderna Evropa.