Fondacija za održavanje šehidskih mezarluka “Hambarine” saopćila je da je nakon objave  teksta o pokretanju projekta obnove šehidskog turbeta u Hambarinama dobila i prve donatore. Jedan od donatora jeste i Grad Prijedor, koji je uplatio pojedinačno najveću donaciju. Sve ostalo su privatne donacije Prijedorčana koji žive u inozemstvu, Bošnjaka povratnika u Prijedor, ali i stranaca koji su na razne načine saznali za ovaj projekt.

No, nije se svima svidjela ideja da Grad Prijedor finansira obnovu šehidskog turbeta u Hambarinama, među njima je najglasnija “neformalna grupa građana iz Prijedora ‘Samopoštovanje’, koja okuplja ljude čije su vrijednosti pravoslavlje, nacionalizam i tradicija”.

Samopoštovanje ima uvrnutu percepciju historije i stvarnosti. Oni kažu: “U posljednjih desetak godina muslimanske organizacije i udruženja vode kampanju koja ima za cilj da se prihvati njihova teorija o genocidu nad muslimanima u Prijedoru. Oni čak ne priznaju ni odluke suda u Hagu, a znamo da Hag nije naklonjen Srbima, ali i takav Hag je presudio da nije bilo genocida u Prijedoru.

O Prijedoru i Srbima širi se ružna propaganda u svijetu. Grad Prijedor prelazi preko svega toga i donira 5000 KM za obnovu šehidskog turbeta u Hambarinama. Ne znamo za sličan slučaj da jedan grad pomaže izgradnju spomenika svojim napadačima. Zamislite da muslimanski dio Sarajeva finansira obnovu npr. ‘Malog Zejtinlika’?”

Dalje navode da, iako je Grad Prijedor najveći donator, on se ne nalazi na prvom mjestu spiska donatora koji možete vidjeti na web-stranici “Moj Prijedor”. “Ovim aktom daje se do znanja koliko je organizatoru obnove turbeta stalo do donacije Grada Prijedora. Evo, mi se crvenimo umjesto ljudi odgovornih za ovu sramotu. Prijedor će, šta god da uradi, koliko god da se ponizi, za drugu stranu ostati ‘genocidni grad’, a Srbi ‘genocidaši’.”

Naravno, nije riječ o nepoštovanju donatora, nego jednostavnom hronološkom redanju donacija onako kako su uplaćivane, a ne po visini iznosa uplaćenog kao donacija. Ludilo koje je svojim idejama o secesiji potpalio Milorad Dodik očito nema granica i širi se poput korone manjim bh. entitetom.