Informaciju prenose Nezavisne novine od izvora bliskih istrazi a kako je zvanično potvrđeno, Javno tužilaštvo Rs očekuje od MUP-a ovog bh. entiteta da izvrši provjere.

- Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine Rs, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine. Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi - izjavio je Štulanović, te izazvao oštre kritike u entitetu Rs.

Pozivaju se na na Krivični zakon Republike srpske navodeći da se radio o krivičnom djelu povreda ugleda Republike srpske i njenih naroda (član 280a), a ko to učini, zaprijećen mu je zatvor.

Treba napomenuti kako ef. Štulanović govor održao na području FBiH.

Sudeći prema onome što su za Nezavisne novine rekli iz Republičkog javnog tužilaštva, na potezu je MUP Republike srpske.

- Republičko javno tužilaštvo očekuje od MUP-a Republike srpske da utvrdi autentičnost snimka, izvrši sve provjere, te ukoliko utvrdi postojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo, dostavi krivičnu prijavu - rečeno je za Nezavisne novine iz Republičkog javnog tužilaštva.

Također, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Kozarca Amir ef. Mahić nedavno je saslužan od strane MUP-a Rs-a u vezi sa spornim dijelovima hutbe koju je održao 27. januara.