Brižno sakriven u sredini podstavljene aktovke i okružen drugim historijskim predmetima. Tako su agenti španske policije pronašli zlatni dinar kovan u muslimanskoj Córdobi početkom 8. stoljeća, visoko cijenjeni novčić od kojeg su ostala samo još 24 primjerka.

Osoba iz grada Alicante htjela ga je preko posrednika prodati na Wallapopu, web platformi za kupoprodaju polovnih stvari, a osumnjičen je za pljačku zaštićene lokacije. Prodajna cijena novčića nije obznanjena na Wallapopu.

Istraga je započela rutinskim praćenjem cyber-patrole koja nastoji na internetu otkriti kanale krijumčarenja historijskih artefakata. Najavu prodaje zlatnog dinara otkrili su u grupi Wallapop, a na fotografiji priloženoj numizmatičkoj ponudi novčića vidjeli su se "ostaci zemlje na površini kovanice", pa su zaključili da ga se vlasnik domogao pljačkom.

Policijska istraga dovela je do kuće oglašivača u Barceloni. Agenti su od njega uzeli izjavu i saznali da je vrijedni historijski komad u rukama njegovog poznanika koji je živio u gradu Alicante gdje je 13. aprila i uhapšen.

Policija je pronašla tri detektora metala, aktovku u kojoj je držao kovanicu i druge artefakte. Prema popisu koji je sastavila policija, pronađena su „dva srebrna novčića, zlatni pečat/prsten muslimanskog porijekla i sestercija“ iz vremena rimskog cara Trajana, između 1. i 2. stoljeća.

Ono što se ističe je muslimanski zlatnik. Stručno mišljenje koje je dao stručnjak za muslimansku numizmatiku utvrdilo je da se radi o "dvojezičnom ili indukcijskom dinaru koji je kovan u Cordobi", kažu iz policije. "Odgovara jednoj od prvih emisija valuta nakon muslimanskog osvajanja Pirenejskog poluotoka", nastavljaju oni.

Novčić je datiran oko 716. ili 717. godine, pa bi odgovarao počecima muslimanskog osvajanja poluotoka, kada je to bio emirat, a grad Córdoba još nije bila glavni grad halifata. Kovanica iz ovog doba je vrlo malo, pa bilo koji komad doseže "visoku numizmatičku vrijednost“, tvrde iz policije, uvjeravajući kako danas postoje još samo 24 primjerka ove vrste dinara.

Pronađeni dijelovi prebačeni su u Arheološki muzej Alicante, gdje će biti čuvani do okončanja postupka.