Prvi koji su otkazali put u Rusiju su košarkaši i vodstvo Barcelone, koji su u petak trebali odigrati utakmicu Eurolige u Sankt Peterburgu, a dva dana kasnije i u Moskvi. Španjolski mediji navode kako se od puta odustalo zbog "opće nesigurnosti koja vlada u tom dijelu Europe". Postoji mogućnost da Barcelona u Rusiju otputuje u petak, na sam dan utakmice, iako šanse za to nisu velike.

Vodstvo Eurolige za petak je zakazalo sastanak predstavnika 18 klubova nakon kojeg bi trebalo biti jasnije kako će se nastaviti takmičenje.

S druge strane, bivši četverostruki prvak Formule 1 Nijemac Sebastian Vettel i aktuelni šampion Holanđanin Max Verstappen pozvali su na izbacivanje utke za Veliku nagradu Rusije iz kalendara Formule 1, javlja Anadolu Agency (AA).

“Neću ići. U takvoj zemlji se ne treba takmičiti. Žao mi je nevinih ljudi koji su izgubili živote zbog glupih ratnih razloga“, kazao je Vettel.

I vozač tima Red Bull i aktuelni šampion Formule 1 Verstappen je izjavio da se treba otkazati ovogodišnja utrka u Rusiji.

“Ne može se održavati utrka ako je ta zemlja u ratu“, poručio je Verstappen.

Britanski mediji pišu da bi utrku u Rusiji u ovogodišnjem kalendaru Formule 1 mogla zamijeniti utrka za Veliku nagradu Turske.

I rukovodstvo Evropske fudbalske federacije (UEFA) osudilo je napade koje Rusija izvodi na Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju UEFA-e se navodi kako međunarodna zajednica dijeli zabrinutost zbog dešavanja između Rusije i Ukrajine i sigurnosne situacije u Evropi.

Ističući da UEFA radi na razvoju fudbala u skladu s olimpijskim duhom, u okviru zajedničkih evropskih vrijednosti kao što su mir i poštovanje ljudskih prava, iz evropske kuće fudbala su saopćili da će sutra biti održana i vanredna sjednica Izvršnog komiteta UEFA-e. Očekuje se da će biti donesena odluka o promjeni mjesta odigravanja finala Lige prvaka koje se trebalo igrati 28. maja na stadionu “Kresovsky“ u Sankt Peterburgu.