Sa svojim neboderima od gline, Shibam, historijski grad u Jemenu, kojeg nazivaju i „Pustinjskim  Manhattanom", spašen je od rata, ali mu prijete prirodne katastrofe.

Smješten u središtu doline Hadramout na jugoistoku zemlje, najsiromašnije na arapskom poluotoku, nije mogao izdržati jake kiše koje su pale na zemlju prošlog ljeta što je uzrokovalo poplave i smrt desetina ljudi.

Upisan još 1982. godine kao mjesto svjetske baštine, „najstariji grad sa neboderima na svijetu“, Shibam još uvijek nosi ožiljke tog vremena.

Najmanje četiri višekatnice na ovom mjestu iz 16. stoljeća potpuno su uništene, a njih 15 oštećeno.

Smješten na stjenovitom rtu, grad je zaštićen pravokutnim zidom dimenzija 330 puta 250 metara i nudi neobičnu urbanu gustinu jer su njegove rezidencije visine sedam do osam katova odvojene samo uskim uličicama.

"Krovovi i fasade pretrpjeli su najveću štetu", rekao je Hassan Aïdid, direktor Opće organizacije za zaštitu historijskih gradova Jemena, javne uprave.

Da bi se zaštitili glineni tornjevi, zaštitni sloj fasada mora se povremeno obnavljati, ali "stanovnici to nisu mogli učiniti zbog nedostatka sredstava i rata", naglašava Aidid.

Shibam nije grad muzej, već grad naseljen od davnina, ističu stručnjaci. Na periferiji poplavama sklone doline Hadramout, Shibam je bioi pošteđen sukoba u kojima su se od 2014. godine suočili vlada i pobunjenici Hutija koji su zauzeli glavni grad Sanu i veći dio sjevera zemlje. .

Rat između vlade, koju od 2015. godine podržava vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije i pobunjenika koje podržavaju Iran, devastirao je zemlju, usmrtivši desetine hiljada ljudi i prouzrokujući najgoru humanitarnu krizu na svijetu, prema Ujedinjenim narodima.

Sada se pokušava provesti program zaštite Shibhama po kojem se obnavlja 40 kuća uz pomoć UNESCO-a vrijedan 166.000 eura.

Shibam je, sa još dva druga historijska grada u Jemenu, živi svjedok glinene arhitekture doline Hadramout, koja je bila kolijevka mnogih drevnih civilizacija.

Seiyun, sa svojom velikom bijelom palačom koja se smatra najimpozantnijom glinenom zgradom na Arapskom poluotoku, nalazi se samo dvadeset kilometara istočno od Shibama. Palača je također oštećena.

Oko 55 km istočno od Shibama, nalazi se i grad Tarim, koji je bio teološko i univerzitetsko središte Hadramouta. Poznat je po svojih 365 džamija, uključujući Al-Mehdar, kojom dominira 46-metarska glinena munara, najviša u Jemenu.